Portugalská kuchyně je velice rozmanitá a pro nás poměrně neznámá v porovnání s ostatními kuchyněmi ve střední Evropě. Je velice bohatá díky národnostem, které sem byly nuceny imigrovat z Asie, Jižní Ameriky a Afriky. I přesto si zachovává jednoduchost a nenáročnost na přípravu.
Ve shrnutí zde můžete ochutnat nepřeberné množství různých specialit od darů moře, přes polévky až po vepřové maso. Klasické plodiny jsou ovoce a zelenina, olivy, kozí nebo ovčí sýry a sušená šunka.
Ryby
Jelikož se jedná o stát, který je převážně obklopen mořem, lidé jsou zde zvyklí jíst hodně ryb a dalších mořských živočichů. Primárním druhem ryby je treska, označovaná jako bacalhau, která je k dostání v různých variantách (porcovaná, celá, sušená nebo nasolená). Pro její oblíbenost musí být navíc dovážena z Norska a Ruska.
Maso
Druhým, avšak neméně oblíbeným, pokrmem, je vepřové maso na sto způsobů. S tím jsou spojené také tradiční zabijačky nebo tvorba klobás a masa smíchaného dokonce i s rozinkami. Taktéž byste měli ochutnat dršťky, opečené sele nebo pečené klobásy s rozinkami.
Dále Portugalci jedí králičí a kuřecí maso, oblíbené jsou kachny a křepelky. Všechny tyto druhy masa jsou připravovány buď na olivovém oleji nebo na dřevěném uhlí. Sice to není příliš úžasná vůně, ale maso chutná výtečně.
Čtení: Zájezdy do Portugalska – srovnání a doporučeníDezerty
Po chutném obědě je čas na nějaký zákusek. Dezert je součástí každého vydatného oběda, stejně jako šálek dobré, silné kávy, kterou zde pije skoro každý. Typický je pro tuto zemi Pastel de nata, což je smetanový krém v křehkém košíčku nebo Tarte de natas, což je podobný krém v podobě dortu.
Dalším druhem je Mil fólhas, což jsou dva plátky listového těsta s bílkovým krémem, a také Bolo rei – speciální kynutá bábovka s rozinkami a kandovaným ovocem.
Nápoje
Kromě již zmíněné silného, malého šálku kávy si můžete vybrat některé z kvalitních druhů červených, růžových, zelených či bílých vín.
Čtení na podobné témaPortské víno: přes 80 druhů hroznů aneb Tekutý poklad PortugalskaPřečíst