Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

RECENZE VALEAS.CZ: Objevte nejkrásnější evropské vánoční trhy. Jako my!

Autor: Valeas.cz, Radynacestu.cz | Vydáno: 9. 11. 2023 | Přečteno: 670x
Téma: Advent, Chorvatsko

Je možné za pouhé 3 dny navštívit, a především zažít nádhernou vánoční atmosféru nejkrásnějších vánočních trhů, a to hned ve 4 evropských městech? Ano, ale jedině s Radynacestu.cz.

Vláďa nám poradil moc pěkné trhyVláďa nám poradil moc pěkné trhy

Zájezd Adventní Záhřeb + GRAZ + VÍDEŇ začal netradičním přivítáním průvodce Vladimíra Šmehlíka: „Jste blázni, že chcete stihnout navštívit 4 města za 3 dny. Ale je to vaše volba, tak vyrážíme na cestu.“

Vánoční Vídeň

Hned na začátku nás odzbrojil průvodce Vláďa ŠmehlíkHned na začátku nás odzbrojil průvodce Vláďa Šmehlík

Musím přiznat, že na první zastávku ve Vídni jsme se vůbec netěšili. Vídeň jsme navštívili již několikrát, a to včetně vánočních trhů, které nás v minulosti zrovna moc neoslovily. Pan Šmehlík nám ale Vídeň ukázal úplně jiným způsobem, a dokonce nám řekl spoustu nových informací, které jsme doposud nevěděli. Prohlídka byla extrémně poutavá, a to i přesto, že jsme tato místa navštívili již několikrát.

Čtení na podobné téma

Hlavní vánoční trhy se konají každoročně před vídeňskou radnicí, avšak tento rok nám přišly obzvláště přeplácané a kýčovité. Hotové lákadlo na turisty. Naštěstí nám pan Šmehlík ukázal malé vánoční trhy na Spittelbergu, které mají v úzkých uličkách své vlastní jedinečné kouzlo. Kromě toho jsme se vydali také ke Karlskirche, kde se konaly jedny z nejkrásnějších a nejfotogeničtějších vánočních trhů. Kdo si chce dát vánoční punč ve Vídni bez davů turistů, tomu můžeme trhy u Karlskirche rozhodně doporučit.

Večerní zastávka v Šoproni

Večerní Šoproň byla milým překvapenímVečerní Šoproň byla milým překvapením

Po celodenní prohlídce Vídně jsme se vydali do maďarského městečka Šoproň, kde jsme byli ubytováni jen pár kroků od historického centra. Díky tomu jsme se mohli vydat na večerní prohlídku města a celý den zakončit na malých, ale o to krásnějších maďarských vánočních trzích. Atmosféra v Šoproni byla  mnohem komornější než ve Vídni, což byla opravdu příjemná změna. 

V Šoproni jsme měli možnost vyzkoušet tradiční vánoční nápoj Krampampuli, což je v podstatě hořící alkoholický nápoj plný čerstvého i sušeného ovoce, ořechů a rozinek, který vám zapálí přímo před vašima očima. Pozor, jedná se o jedinečný, nezapomenutelný a doslova návykový zážitek, jenž budete chtít opakovat znovu a znovu. Jeden pohár prostě nikdy není dost.

Nejkrásnější vánoční trhy v Záhřebu

Hlavním lákadlem celého zájezdu byly vánoční trhy v Záhřebu, které byly třikrát za sebou zvoleny nejkrásnějšími evropskými vánočními trhy. Nyní už víme proč. Centrum města Záhřeb je nádherně vánočně vyzdobeno a na spoustě míst se nacházejí menší vánoční trhy. Ty hlavní jsou ale pouze na dvou místech.

1. Vánoční trhy na Strossu

Nádherné výhledy z trhůNádherné výhledy z trhů

Vánoční trhy na Strossu jsou jedinečné především díky své poloze. Stross se tyčí vysoko nad Záhřebem a vy si tak můžete vychutnat vánoční punč či svařák s úžasným výhledem na vánočně vyzdobený Záhřeb. A tomu se opravdu nic nevyrovná. Město Záhřeb si je velice dobře vědomo tohoto jedinečného benefitu a připravilo si pro vás velké množství úžasných fotopointů, takže si můžete být jisti, že si z toho výletu odvezete spoustu nádherných fotek.

Při návštěvě Strossu doporučujeme nezůstat vyloženě jen na vánočních trzích, ale vydat se také do přilehlých parků, které jsou nádherně svátečně vyzdobeny a dotvářejí tak tu pravou vánoční atmosféru. 

Malý tip na závěr: Pod Strossem se nachází volně přístupný, cca 350 metrů dlouhý tunel, ve kterém se nachází umělecká instalace. Nasměrovat do tohoto jednosměrného tunelu vás však musí průvodce, jinak vstup lehce minete. 

2. Vánoční trhy na náměstí krále Tomislava

Trhy na náměstíTrhy na náměstí

Hlavní část vánočních trhů začíná u vlakového nádraží na náměstí krále Tomislava a pokračuje vlastně až do centra města. Vánoční trhy se tak rozkládají na obrovském prostoru a není jednoduché je celé projít. Fotografie této části jsou ty, kterými se město Záhřeb propaguje. 

U nádraží se kromě vánočních trhů nachází také obrovské kluziště. To vám doslova vyrazí dech, protože ačkoli je zde v prosinci pocitově chladno, jste pořád dost na jihu a teplota se zde stále drží několik stupňů nad nulou. 

Suma sumárum, město Záhřeb si ocenění „Město s nejhezčími evropskými vánočními trhy“ rozhodně zaslouží, a pokud jste ještě neměli možnost vánoční Záhřeb navštívit, tak neváhejte. 

Adventní návštěva města Graz

Večerní kouzlo GrazuVečerní kouzlo Grazu

Na poslední den našeho adventního trojboje bylo naplánované rakouské město Graz (Štýrský Hradec) s jeho proslulými vánočními trhy. Na trhy jsme se vydali samozřejmě až po prohlídce města a pan Šmehlík nás opět počastoval spoustou zajímavých informací o městě samotném i jeho historii. Prohlídku jsme zakončili společným výjezdem na vrchol ikonické skály Schlossberg. Oceňujeme, že nás pan Šmehlík nenutil vyšlapat těch 200 děsivě strmých schodů a namísto toho jsme mohli nahoru vyjet výtahem, který se ukrýval uvnitř hory.

Čtení na podobné téma

Na vrcholu hory Schlossberg se nachází jeden z nejznámějších symbolů města Graz - hodinová věž. Kromě toho zde můžete vidět vánočně vyzdobený Graz v celé své kráse. 

Historické centrum města Graz je zapsáno na seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO a je opravdu velice půvabné a fotogenické. Okouzlí vás především ve chvíli, kdy se setmí a rozsvítí se vánoční výzdoba. Pokud vás do této chvíle město Graz nechytlo za srdce, tak se to nyní změní.

Večer je v Grazu nejkrásnější. Rozzáří se nejen celé město, ale také vánoční trhy, které se nacházejí na hlavním náměstí. Doporučujeme zde vyzkoušet některý z tradičních vánočních punčů či nějaký ten typický rakouský svařák. Nám nakonec ze všecho nejvíc zachutnal alkoholický jablečný punč

Náročné, ale nezapomenutelné!

Naplno jsme využili a užili si každou minutuNaplno jsme využili a užili si každou minutu

Zájezd po evropských vánočních trzích byl opravdu náročný. Za pouhé 3 dny jsme ušli přes 60 kilometrů a na konci zájezdu nás už opravdu dost bolely nohy, výměnou za to jsme si ale odvezli spoustu nezapomenutelných zážitků. Poznali jsme hned čtyři vánočně vyzdobená evropská města a ochutnali spoustu dobrého jídla a pití. 

Na tento zájezd budeme rozhodně vzpomínat i po letech.

Zaujaly vás adventní trhy v Záhřebu? Zarezervujte si zájezd Adventní Záhřeb + GRAZ + VÍDEŇ. Počet míst je omezený a už za pár dní rezervace uzavírají!

Vašek & Lea

Vašek & LeaAmbasador Radynacestu.cz

Spoluautoři blogu Valeas.cz, milovníci dobrého jídla, cestování a černého humoru


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024