Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

POHLED průvodkyně Dáši Sedláčkové: 4 nejpalčivější otázky Barcelony. Co ji pálí a proč to neřešit?

Autor: Dagmar Sedláčková, Radynacestu.cz | Vydáno: 21. 5. 2018 | Přečteno: 1169x

Nedávno jsem potkala svou tetu, která mi zděšeně začala vykládat, jak mohu jezdit do té Barcelony, vždyť je to tam nebezpečné. „Však víš, pořád tam demonstrují, zatkli tam vládu, taky tam určitě jsou teroristi a ještě jsem slyšela, že nějaké skupiny tam napadají turisty. Bylo to v televizi!“ Nebyla první, kdo mi tohle tvrdil, takže nezbývá, než se o tom pokusit napsat.

Průvodkyně Dáša SedláčkováPrůvodkyně Dáša Sedláčková

1. Demonstrace v Barceloně

Dáša Sedláčková v BarceloněDáša Sedláčková v Barceloně

Barcelona je hlavním městem Katalánska, sídlí tam úřady jak katalánské, tak španělské, takže demonstrace tam byly, jsou a budou pomalu po každém schváleném zákoně.

Katalánci mají svůj původ zčásti ve Francii a stejně jako tam je to pomalu národní sport. To ale neznamená, že jsou pro návštěvníky tohoto krásného města nebezpečné.

Většinou jsou bokem hlavních památek, lidé na nich hlavně mávají vlajkami a v současnosti kolem nich stojí desítky televizních štábů, které je natáčí. Viděla jsem jednu, ve které měly štáby početně převahu, ale v televizi to vypadalo jako velká bouřlivá demonstrace.

K násilí tam došlo pouze jednou, při onom nešťastném loňském referendu, kdy španělští policisté stříleli do demonstrantů gumovými projektily.

Byla jsem tam v té době se skupinou turistů naší cestovní kanceláře, a protože stejně jako mí kolegové sleduji místní zprávy, tak jsme se exponovanému místu jednoduše vyhnuli.

Ve městě vše perfektně fungovalo, vše bylo otevřené a městská hromadná doprava jezdila na čas (mimochodem, ze všech evropských měst, která jsem měla čest navštívit, barcelonská MHD patří mezi nejlepší).

2. Politická situace Katalánska

Dagmar Sedláčková průvodcuje už několik letDagmar Sedláčková průvodcuje už několik let

Nejsem politolog, takže vám nemohu předpovědět, jak to celé dopadne, ale situace se podle místních má takto: Předchozí vláda jednostranně vyhlásila nezávislost Katalánska, čímž porušila platný zákon. Podobně jednala již předchozí vláda a všichni mají podmínku.

V Katalánsku nežijí jen Katalánci (mají vlastní jazyk), ale také velké množství Španělů (hlavně v Barceloně) a dalších národností. Zatímco Katalánci na venkově jsou pro osamostatnění, sami obyvatelé Barcelony většinou ne.

V současnosti se čeká na zvolení nového předsedy vlády, aby mohli za sebe Katalánci znovu rozhodovat. Předchozí předseda Puigdemont je v exilu.

Jak to ovlivní návštěvníky města? Absolutně nijak. Jenom když si večer na hotelu pustíte televizi, tak na většině kanálů se bude probírat politika, na zbytku fotbal.

3. Terorismus

S našimi cestovali v BarceloněS našimi cestovali v Barceloně

Terorismus je v současné době v Evropě na vzestupu. I Barcelona již zažila v loňském roce útok. Už před útokem sice byla zpřísněna ostraha, ale teď si musíme nově zvyknout třeba na prohlídky při vstupech do památek. Ostatně stejně jako v řadě dalších zemí.

Zatímco v předchozích letech se všechny oslavy (a v Barceloně se jich koná hodně) konaly volně na ulicích, teď jsou větší bezpečnostní kontroly, často jsou oslavy oplocené a prochází se bezpečnostním rámem.

Je to bohužel svět, ve kterém žijeme, ale strach nám přece nezabrání skutečně žít a cestovat...

4. Obyvatelé kontra turisté

Svou práci milujeSvou práci miluje

Často se teď objevují články o tom, jak je Španělsko zaplaveno turisty a jak s tím bojuje. Ano, i v Barceloně občas uvidíte letáky s nápisem „Turisté, jděte domů“, které tam vyvěšují někteří extremisté. Ale… Je turismus a turismus.

Přímo městu Barcelona nejvíce vadí turisté, kteří tam s prominutím přišli řádit (s takovými turisty máme problém i u nás a také z nich nejsme nadšení).

Na druhém místě jsou pak turisté, kteří do města přijedou na jeden den autobusem na fakultativní výlet nebo na jeden den vystoupí z lodi, zaplaví město, nic si nekoupí a ani nepotřebují jít do restaurace. V podstatě jen zaplní ulice. Město Barcelona díky tomu zvažuje vstupné.

Naopak cestovatelé, kteří se ubytují jako my ve schváleném ubytovacím zařízení, zaplatí turistickou daň, jdou si večer sednout do restaurace nebo hospůdky, jsou vítáni.

Mohu s čistým svědomím prohlásit, že místní jsou velmi vstřícní a rádi pomohou. Pokud navíc mluvíte trochu španělsky nebo anglicky, rádi si s vámi i povykládají.

Takže, co říct závěrem? Možná si přečtěte o Barceloně v různých periodicích, možná se podívejte na více zpráv na různých stanicích, ne jenom tam, kde se honí za senzací... Nebo ještě lépe, jeďte se podívat sami!

Tady jsou zájezdy, které vám to umožní: 

https://www.radynacestu.cz/spanelsko/barcelona/

Veronika Hyková

Veronika HykováPrůvodce Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024