Arganový olej: opravdový marocký poklad

Katarína Maruškinová Katarína Maruškinová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 8806x

Arganový olej se vyrábí z plodů stromu, kterému se říká arganovník.

Náš tip:

Kvalitní arganový olej zakoupíte pouze ve specializovaných prodejnách, které na prodej mají licenci. Také hledejte na etiketě lahvičky zmínku o certifikaci – vyhnete se tak v Maroku nákupu nekvalitního a nepravého oleje. 

Arganový olej je opravdovým marockým pokladem. V malých i větších lahvičkách ho naleznete ve specializovaných prodejnách, nákupních centrech a v pančované podobě i na všech lidových tržištích v Maroku. Není snad dne, kdy by k vám nepřistoupil někdo z místních a nechtěl vás nasměřovat do nejbližší prodejny arganového oleje. Čím je tak vzácný? 

Jižní Maroko – krajina arganovníků

Pecka plodu arganovníkuPecka plodu arganovníku

Arganový olej se vyrábí z plodů stromu, kterému se říká arganovník. Arganovník (latinsky Argania spinosa) je vzácný strom, který roste pouze na třech místech na světě. Jedno z nich je v Alžírsku a dvě se nachází na marockém atlantském pobřeží.

Je to polosuchá krajina, kde arganové stromy nemůžete přehlédnout – celé sady se táhnou od pobřeží do vnitrozemí na vzdálenosti asi třiceti kilometrů a jejich plody chutnají zejména kozám. Kozy, které se hojně na planinách v jihomarockém regionu Souss pasou, nezřídka vylezou i na arganovníky.

Co jim tak chutná? Je to plod arganovníku, kterým je 2–4 cm velký oříšek. Kozy spásají jeho měkkou slupku, tvrdou část jejich organismus vyloučí. Takto přírodně upravenou pecku lidé po staletí sbírali. Dnes se většina arganových sadů oplocuje, aby se kozy ke své kýžené potravě nedostaly, a tak se mohla pecka použít i na zpracování do kuchyně. 

Výroba arganového oleje

Výroba oleje vychází z tradičních metodVýroba oleje vychází z tradičních metod

Arganové oříšky dozrávají dlouhou dobu. Poté, co se ručně posbírají, odstraní se z nich nejprve měkká část, která se dává zvířatům. Pecka se následně kamenem rozbije a její skořápka se využije jako palivo. Vzácné je semínko, které je vevnitř.

To se může použít na lisování kosmetického nebo potravinářského oleje – v případě potravinářského se semínka nejprve restují. Berberské ženy ve družstvech pak ručně lisují tato semínka a ze vzniklé pasty vymačkávají vzácný olej. 

Arganový olej a jeho účinky

Čistý, koncentrovaný arganový olej je výborný na pokožku, kterou chrání zejména díky svému obsahu vitaminů E (ten chrání před UV zářením a stárnutím pokožky) a F (hydratace pokožky, ochrana před volnými radikály). Olej lze použít na vyživování kořínků vlasů (proti roztřepení) a proti svědění pokožky hlavy. Má se za to, že je to to nejkvalitnější, co příroda pro pokožku vytvořila. 

Široké využití má i potravinářský arganový olej. Čistý olej se používá do studené kuchyně a díky svému složení, které stabilizuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje oběhový systém, je vhodný i pro diabetiky. Z arganového oleje se také vyrábí sladká pasta amlou (mandle, arganový med, arganový olej), která se podává u snídaně. 

Katarína Maruškinová

Katarína MaruškinováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/arganovy-olej/



Doporučujeme z Maroka

Nejnovější z Maroka



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024