Hostina hāngi: unikátní chuť Nového Zélandu v tradičním i moderním hávu

Markéta Mikšíková Markéta Mikšíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 6. 10. 2019 • Přečteno 2930x

Rádi ochutnáváte svět skrze jeho typické speciality? Nový Zéland jednu takovou má. Pokud tedy máte dost času a chuť poznávat, tady je...

Vyberte si z našich zájezdů na Nového ZélanduZobrazit zájezdy

Hāngi není žádné zaříkávadlo ani mystický maorský obřad. V našich zeměpisných šířkách se při oslavách narozenin, návštěvách a významných příležitostech peče dort, ti, kteří mají chalupu, zase třeba opékají sele. Maorové svým významným hostům připraví tradiční hostinu hāngi. Co si pod tajuplným názvem představit? 

Jídlo z jámy líp chutná, než zní

V současnosti se používají drátěné košeV současnosti se používají drátěné koše

Jak se tradiční hāngi připravuje? Vaši maorští hostitelé nejprve vyhloubí jámu v hloubce přes půl metru, naskládají tam rozžhavené lávové kameny a na ně ve speciálním, dříve látkovém a dnes spíše kovovém, „koši“ položí suroviny. 

Tímto způsobem se nejčastěji připravuje maso, dost často typické novozélandské jehněčí, společně se sladkými bramborami a dýní. Suroviny pak ještě Maoři zakryjí několika vrstvami listů nebo rohoží namočených ve vodě a zahrabají nebo pokryjí zeminou.

Je libo pečené, dušené, uzené? Nebo vše?

Počítejte s delší dobou přípravyPočítejte s delší dobou přípravy

Jídlo, obzvlášť maso připravené tímto způsobem, chutná našincům sice velmi nezvykle, ale delikátně! Specifická chuť vzniká tím, že díky způsobu přípravy se maso současně udí, peče i dusí.

Pokud jste pozvaní na tradičně připravované hāngi, raději se před tím naobědvejte i navečeřte a někdy počítejte i s přespáním. Často se totiž jídlo vloží na kameny večer a ráno se můžete těšit na nezvyklou, ale o to lepší snídani. 

Hāngi v moderním hávu

Potraviny jsou podloženy alobalemPotraviny jsou podloženy alobalem

V současné době se dá příprava značně zjednodušit i zkrátit. V moderních maorských zahradách často najdete připravené vyzděné jamky nebo velké drátěné koše. Do těch se naskládá dřevo, které se zapálí, a na něj se pak dají obyčejné cihly nebo železo. Druhé zmíněné se ale příliš nevyplatí, protože špatně udržuje teplo. To platí i v případě použití jiných kamenů než lávových. Usazené horniny se na rozdíl od vyvřelin v žáru rozpadají. 

Nad rozpálené kameny nebo cihly pak pán nebo paní domu položí drátěné koše, ve kterých je maso a zelenina podložené alobalem. Potraviny pak zakryje velkým navlhčeným plátnem. To zabraňuje spálení potravin a dodává páru, která maso dusí. 

Dobrou chuť...

Ochutnat hāngi je zážitekOchutnat hāngi je zážitek

Dnes se v koších na hāngi připravuje opravdu velké množství různých potravin, třeba i pudink. Nepředstavujte si ale náš tradiční vanilkový pudink s piškoty jako po obědě u babičky. Jedná se o ten slaný anglický pudink, jehož oblibu zbytek světa (kromě bývalých britských kolonií) nedokáže pochopit. 

Na závěr se jídlo dochutí kořením podle chuti domácích, především solí, pepřem a rozmarýnem a také česnekem. Listy taro dodají této podzemní pochoutce pro obyvatele střední Evropy nepříliš známou silnou pepřovou chuť. Tak tedy dobrou chuť! 

Markéta Mikšíková

Markéta MikšíkováExpert Radynacestu.cz

Cestování mě nabíjí.

Nový Zéland

Do kraje Pána prstenů

Vyberte si jeden z našich zájezdů na Nového Zélandu

Zájezdy na Nového Zélandu

Nejbližší volný zájezd odlétá již 29. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/hostina-hangi/



Doporučujeme z Nového Zélandu

Nejnovější z Nového Zélandu



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024