Kyperská kuchyně: exotický mix řecké, turecké i britské kuchyně

Veronika Čermáková Veronika Čermáková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 9. 7. 2019 • Přečteno 127x

Kypr je doslova rájem pro všechny milovníky lahodného vína. Ne nadarmo bývá označován jako evropská kolébka vinařství.

Kyperská kuchyně je kapitola sama o sobě. V průběhu historie byla sice ovlivňována různými kuchyněmi okolních národů, Kypřanům se však podařilo s menšími odlišnostmi vytvořit kuchyni vlastní, jež se stala exotickým mixem řecké, turecké i britské kuchyně. 

Tajemství kyperské kuchyně

Olivový olej a olivy nemůžou chybětOlivový olej a olivy nemůžou chybět

Kyperská kuchyně je velmi rozmanitá a zdravá zároveň. Jak by taky ne, když je jejím základem hojné konzumování oliv, olivového oleje, luštěnin, libového masa, mořských plodů, lokálních bylin, lahodných sýrů, cizrny, humusu a čerstvě vypěstovaného ovoce a zeleniny.

Jsme zkušení profesionálové. Nic nás při zájezdu nevyvede z míry a to ani v případě mimořádných událostí.

Speciality kyperské kuchyně

Grilovaný sýr HalloumiGrilovaný sýr Halloumi

Za ochutnání stojí notoricky známý gyros a kebab či halloumi, což je polotvrdý sýr lehce slané chuti, který se vyrábí speciálně na Kypru kombinací směsi kozího a ovčího mléka. Určitě nesmíte vynechat národní jídlo Kypru kleftiko neboli jehněčí maso pečené ve speciální peci při nízké teplotě zhruba pět až šest hodin podávané s fazolkami nebo bramborami.

Setkat se zde můžete také s musakou, která se těší velké oblibě zejména v Řecku, odlišností Kypru je, že se zde zapéká v keramickém nádobí. Dalším oblíbeným jídlem mezi místními je kolokouthkia me ta afka (cuketa s vejci) či souvlaki (špíz).

Kyperské meze, od každého něco

Grilovaná chobotniceGrilovaná chobotnice 

Jestli patříte k těm, kteří rádi zkouší a ochutnávají nové věci, pak neváhejte vyrazit do některé z kyperských taveren a objednejte si takzvané meze neboli výběr drobných jídel, které vám nabídnou od každého něco. Běžně se na stůl předkládá asi deset jídel, ale setkat se můžete i s patnácti až dvaceti chody, a tak si budete moci vybrat to, na co budete mít chuť.

K dispozici vám budou neodolatelné dipy, krevety, mušle, chobotnice, sépie, krabi, vařené, dušené či na hlíně pečené maso, čerstvé ryby, luštěniny a obiloviny v nejrůznějších omáčkách, speciální sýry a lahodné zákusky a další nezvyklá jídla, vše připravené dle místních autentických postupů. 

Lahodné kyperské víno

Vynikající kyperské vínoVynikající kyperské víno

Kypr je doslova rájem pro všechny milovníky lahodného vína. Ne nadarmo bývá označován jako evropská kolébka vinařství, a tak si můžete svůj pobyt zpestřit okružní jízdou po vinohradech, kde můžete ochutnávat lahodné kyperské víno, jehož tradice se pojí s tisíciletou historií, což dokazují archeologické nálezy z období 2000 let před naším letopočtem.

Za nejznámější značkové kyperské víno je považována Commandaria, sladké červené víno, které zraje několik let v obřích dřevěných sudech a patří mezi nejstarší druhy vína na světě. Kypr však nabízí celou řadu chutných alkoholických nápojů.

Dalším oblíbeným kyperským alkoholickým nápojem je Zivania neboli pálenka z ovocných slupek, Brandy Sour či pomerančový likér Filfar. Setkáte se zde i s řeckým ouzem. Z teplých nápojů je oblíbený sáčkový čaj, káva nebo frappé.

Veronika Čermáková

Veronika ČermákováExpert Radynacestu.cz

Cestovat je jako flirtovat se svým vlastním životem, láká vás někde zůstat, ale nemůžete, protože víte, že je ještě tolik míst, které musíte poznat.



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/kyperska-kuchyne/



Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!