Ruská kuchyně: luxusní pirožky, hutné polévky, černý čaj a vodka

Pavlína Sedláčková Pavlína Sedláčková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 19954x

Kaviár, vodka a černý čaj. Pro většinu lidí tyto pojmy představují synonymum ruské kuchyně.

Kaviár, vodka a černý čaj. Pro většinu lidí tyto pojmy představují synonymum ruské kuchyně. Pravdou ale je, že si gastronomie v Rusku prošla svým vývojem a dnes se tu mísí tradice s modernou. Jako všude na světe je jídlo a vše s ním spojené aktuálně „v kurzu“. Pořádají se tu gastronomické festivaly, kulinářské soutěže a vzniká spoustu moderních kaváren a restaurací.

Na druhé straně zde najdete tradiční specializované cukrárny, které se zaměřují pouze na jeden produkt – např. pyšky s bílou kávou. Zvolit si můžete jen jejich počet a obslouží vás prodavačky v dederonových zástěrách. Nebo si skočíte na oběd do jídelny, tzv. stolovoj, vezmete si tácek a podle toho, kolik jídla si naberete, tolik zaplatíte. Tento typ jídelen je poměrně populární díky příznivým cenám.

Jaká je ruská kuchyně a co dnes lidé běžně jedí?

Tradiční ruské pokrmy se vyznačují prostotou a skromností. Základem poctivé ruské kuchyně je maso, převládá hovězí, telecí a vepřové. Důležitou součást tvoří ryby a mořští živočichové, oblíbený je například candát a losos, ze kterého se vyrábí červený ruský kaviár.

Dále při přípravě jídel často využívají brambory, zelí, řepu, cibuli a okurky. Zelenina je nejčastěji ve formě nálevů nebo v konzervovaném stavu. Hojně využívanou potravinou je smetana a častým dochucovadlem kopr.

Tradičním pokrmem je kaše, která je vyráběná z pohanky, krupice, kukuřice, rýže, pšenice, ovsa či ječmene. Vaří se nejen ve vodě, ale i v mléce nebo smetaně a podává se s rozpuštěným máslem. Pokrmy, se kterými se v Rusku setkáte dnes nejčastěji, jsou pirožky, hustá zakysaná polévka boršč, šašliky a pelmeně.

Zakuski, které se podávají v průběhu všech chodů bychom nazvali něco jako předkrmy a všeobecně studenou kuchyní. Na ruském stole zaujímají důležité místo. Kaviár, studené rybí pokrmy, klobásy, různé druhy zeleniny, saláty a ovoce, tmavý chléb, nakládané okurky, kukuřice, houby, uzený losos apod. Jako zakuski bývá také označovan jakýkoliv pokrm, kterým se zajídá ruská vodka.

Nápoje

Nejoblíbenějším a nejrozšířenějším nealkoholickým nápojem je bezesporu černý čaj, který se v minulosti vařil v ruském samovaru. Do samovaru se připravila silná čajová směs a teplo se v něm udržovalo pomocí dřevěného uhlí. Dnes se používají elektrické samovary či rychlovarné konvice. Čaj je dochucován cukrem nebo varjeniem, což je domácí hustá marmeláda s kousky ovoce

Z alkoholických nápojů je mezi místními oblíbené pivo. Nejoblíbenější značky jsou Baltika a Nevskoje. Kdyby se vám však zastesklo, v hospodách tu běžně čepují také český Kozel. 

Snad ještě více populární než pivo, je kvas. Svou chutí a vůní nezaměnitelný nápoj, vyráběný ze zkvašené směsi obilnin, kvasnic, vody a ovoce či ovocné šťávy s malým obsahem alkoholu (do 0,5 %). Za teplých dní se čepuje ve stáncích na ulici a všude na východě ho běžně pily i děti. V dnešní době jsou však vyráběny i balené sycené, zcela nealkoholické nápoje s příchutí kvasu.

Rusko je neodmyslitelně spojeno s vodkou. Rusové nepijí vodku jen tak, téměř vždy ji zajídají tučnými jídly, tzv. zakuskami. Těmi mohou být vajíčka, šunka, sýry, okurky, kaviár, ale i studené kuře a bramborová kaše. Na ulici je pití alkoholu zakázáno a v obchodě, mohou při nákupu vyžadovat pas.

Alkoholické nápoje s vyšším obsahem alkoholu (většinou od 40 %) se totiž prodávají od 21 let. Co se značek týče, více méně platí, že můžete vybírat podle ceny. Sortiment je tu opravdu široký – za nejlevnější půllitr vodky zaplatíte v přepočtu 80 Kč.

Co se týče vína, rozšířené je šumivé víno (označované jako šampaňské), jehož metodu fermentace v nádržích místo v lahvích vymysleli ve 30. letech sovětští vědci, a proto se začalo šampaňské vyrábět ve velkém a stalo se dostupné. Víno je v Rusku poměrně drahou záležitostí, na rozdíl od vodky a piva, které se produkují přímo v zemi. Víno se dováží z Gruzie, Krymu a Moldávie. 

Polévky

Polévky tvoří nedílnou součást jídelníčku, často jsou podávány jako hlavní jídlo dne. Jsou husté, vydatné s množstvím zeleniny, popřípadě masa a syté. Typickým zástupcem je boršč, který je dobře známý i u nás. Tedy polévka, jejíž základ tvoří červená řepa, hovězí či vepřové maso, další zelenina a smetana.

Není výjimkou, že se podávají také studené polévky. Oblíbená je rybí ucha nebo zeleninová okroška, založená na kvasu. Další polévkou, kterou byste neměli vynechat je soljanka, která má různé obměny, podle toho, zda převažuje maso, ryby či houby. Základ vždy tvoří okurky nakládané ve slaném nálevu, smetana a kopr.

Hlavní chody

Šašliky – jídlo, které najdete zaručeně v každé restauraci. Jsou to špízy z marinovaného vepřového nebo skopového masa, prokládané cibulí a někdy i zeleninou. Nejlepší příprava šašliků je grilování nad březovým dřevem. V letním období lidé z měst rádi vyrážejí tzv. za gorod nebo na prirodu, tedy vyjíždějí kousek za město, kde si nejlépe u jezera rozbalí celý piknik. Popíjí a grilují šašliky.

Ze Sibiře pochází národní pokrm pelmeně. Jde o taštičky z nudlového těsta plněné mletým masem, servírované se zakysanou smetanou a posypané sladkou paprikou. Někdy se podávají s máslem, octem nebo se před konzumací osmahnou na pánvi. Pokud jsou taštičky plněné bramborovou kaší, sýrem nebo zelím, jde o vareniky.

Z rybích pochoutek je rozšířený uzený jeseter s křenem a jemně solený losos.

Sladká jídla

Rusové si rádi pochutnávají i na sladkých jídlech. Oblíbené jsou bliny neboli ruské palačinky. Ve velkých městech jsou dnes speciálky, které se zaměřují na palačinky. Podávají se buď na sladko s čokoládou, krémem, tvarohem, marmeládou či oříšky.

Jsou také spojené s oslavami Máselnice, protože symbolizují tvar slunce a oslavují příchod jara. Při oslavách se podávají se zahuštěným mlékem. Palačinky si můžete dát také ve slané verzi, vynikající jsou se šunkou, sýrem, houbami a zeleninou.

Oladi jsou druhem palačinky, která se dá přirovnat k našim malým lívancům. Připravují se z mouky, vajíček a kefírového mléka a smaží se na pánvi. Výsledkem jsou nadýchané, malé a tlusté palačinky, které se podávají s marmeládou nebo čerstvým ovocem, popřípadě se zakysanou smetanou. Nejčastěji si je připravují ke snídani.

Oblíbenou pochoutkou, kterou si Rusové dají v kterémkoliv ročním období je zmrzlina neboli maroženoe. Někdy se servíruje se šampaňským. Další sladkou tradiční pochutinou jsou pyšky, koblihy bez náplně, pořádně mastné, čerstvě usmažené a posypané cukrem. Podávají se s bílou kávou ve starých, typických cukrárnách.

Pouliční jídlo

Pokud nejste na jídlo nároční nebo jenom nemáte čas, využijte nabídky pouličních oken nebo pirožkáren. Pirožky jsou vyrobeny z kynutého těsta a plní se buď masem, zelím, houbami a podobně anebo jsou jejich sladké varianty s ovocem, oříšky a medem. Dalším jídlem do ruky je pečená brambora v alobalu s máslem, sýrem a salátem.

Na trhu pak můžete ochutnat nejrůznější pochutiny pocházející z Uzebekistánu, Turecka, Rumunska nebo třeba od krymských Tatarů. Od těch určitě ochutnejte čeburek – na oleji smažený závitek plnění mletým jehněčím masem, cibulí, pepřem a petrželí ve tvaru půlměsíce. Můžete se setkat s různými variacemi náplně.

Pavlína Sedláčková

Pavlína SedláčkováExpert Radynacestu.cz

Lákají mě cesty za poznáním a dobrodružstvím, ať už je cílová destinace jakákoliv.



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/ruska-kuchyne/



Doporučujeme z Ruska

Nejnovější z Ruska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024