Francouzská kuchyně: ukrývá v sobě kulturu a tradice jednotlivých regionů

Veronika Soustružníková Veronika Soustružníková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 14144x

Francouzská kuchyně v sobě ukrývá kulturu a tradice jednotlivých regionů.

Vyberte si z našich 41 zájezdů do PařížeZobrazit zájezdy

Víte, že...

S jídlem se ve Francii nespěchá. Hlavní jídlo obsahuje předkrm, hlavní chod doplněn zeleninou a nakonec zákusek, kterým bývá nejčastěji nějaký druh sýru, ovoce nebo sladký dezert (různé druhy pěn a krémů smíchaných s medem a ovocem nebo zmrzlina).

Francouzská kuchyně je vynikající, je velice rozmanitá a je založena na využití různých druhů koření. Nejlepší jsou ve Francii kvalitní a chutná vína nebo sýry. Nesmí však chybět jídla s mořskými plody a rybami, stejně jako zpracování masa s mnoha druhy zeleniny.

Maso

Největší odbyt má maso jehněčí, skopové, telecí a hovězí. Občas si Francouzi dají i nějakou zvěřinu (křepelky, drozdi) či jinou delikatesu, jako jsou žabí stehýnka nebo pokrmy s hlemýždi.

Standardní položkou v jídelním lístku je steak, který je připravovaný na mnoho způsobů nebo roštěnka entrecote. Nejčastěji je steak podávaný krvavý, další maso je hojně připravováno pro ragú, na pečení, smažení, dušení či mletí do různých paštik a slaných koláčů. Do paštik se přidávají i játra a ledvinky.

Zelenina

Je zvykem, že k hlavnímu jídlu se podává stejný díl masa a zeleniny. Kuchaři nejvíce používají čerstvý špenát, který se hodí k masu i rybě, fazolky, hrášek, mrkev či karotku, chřest, květák, artyčoky, dýně, tykev a baklažán. Zelenina se dále využívá do různých salátů se zálivkami a dresinky.

Čtení: Zájezdy do Paříže – srovnání a doporučení

Tradice

Ve Francii je zvykem dát si kousek sýra (nejčastěji ementál, roquefort nebo camembert) s kvalitním vínem a přitom ulamovat francouzský bílý chléb, který má tvrdší křupavou kůrku, ale uvnitř je nadýchaný a měkký.

Ve Francii máte výběr skoro ze 400 odlišných druhů sýrů, přičemž se tvrdí, že správný sýrový dezert má obsahovat od každého druhu sýra (čerstvý, tvrdý, plísňový a dobře uložený), aby si každý vybral, co mu chutná. Francouzské víno se využívá také do jídel jako důležitá ingredience, která vytvoří unikátní chuť i vůni.

Moučníky

Mimo sýrové mísy se jako dezert vyrábí soufflé či petit fours, což je moučník obsahující oříšky, ovoce, čokoládu a šlehačku. Oblíbené jsou také flambované palačinky. Už teď se vám zajisté sbíhají sliny na francouzské dobroty. Tak dobrou chuť!

Co se vám vybaví, když se řekne "francouzská kuchyně"?

Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Veronika Soustružníková

Veronika SoustružníkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Francie (Paříž)

Vezměte si Paříž do dlaně

Vyberte si jeden z našich 41 zájezdů do Paříže

Zájezdy do Paříže

Nejbližší volný zájezd již 16. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/francouzska-kuchyne/



Doporučujeme z Francie

Nejnovější z Francie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024