Italská kuchyně: je velice zdravá, jednoduchá na přípravu a opravdu hodně pestrá

Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 21836x

Italská kuchyně je považována za jednu z nejpestřejších a nejlahodnějších celosvětových kuchyní.

Italská kuchyně patří na celém světě k těm nejoblíbenějším. Postavila základ pro kuchyni francouzskou a zásadně ovlivnila i další evropské kuchyně. Italská kuchyně je velice zdravá, navíc je jednoduchá na přípravu a je opravdu hodně pestrá.

Každý si s Itálií spojí slavnou pizzu nebo těstoviny, těch se zde vyrábí na 400 odlišných variant. To ale není vše, co je pro italskou kuchyni typické. V první řadě je důležité zmínit všelijaké pokrmy z ryb, zeleniny, masa či mořských živočichů. V Itálii jsou hodně oblíbené olivy a kvalitní druhy sýrů.

Maso

Nejoblíbenější maso je telecí, i když na své si přijdou i pojídači kuřecího masa. V mnoha případech se maso zpracovává dušením, grilováním nebo pečením. Nesmí chybět bylinky a směs koření (bazalka, šalvěj, fenykl, rozmarýn, oregano, petrželka) doplněné olivovým olejem. V jídelníčku se také objevuje zvěřina, jako například koroptve, bažanti a křepelky.

To, že Italové nejsou žádní vegetariáni, dávají znát skvělými sušenými klobáskami a sušenou šunkou prosciutto crudo, která je známá také jako pršut. Jsou to vyhlášení gurmáni, kteří dokáží připravit chutné pokrmy z plodů moře – od raků, ústřic, langust, humrů, přes mušle a kraby až po nepřeberné množství ryb.

Sýry

S těstovinami se nejčastěji používá parmezán, dále různé měkké, polotvrdé a tvrdé sýry. Nejznámější jsou jistě mascarpone, fontina, sýr z ovčího nebo kravského mléka ricottamozzarela či grana padano. Mascarpone se používá k přípravě krému do tiramisu. Z plísňových sýrů je nejoblíbenější tučný sýr gorgonzola.

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

Těstoviny a rýže

Těstoviny různých tvarů a délek (penne, fusilli, pipe, stelline, spaghetti a další) se podávají se směsí obsahující maso, šunku, zeleninu nebo sýr. Také rýže je zde chutná, jí se obvykle jako první chod (primo piatto), smíchaná s houbami, kuřecím masem, kukuřicí, hráškem, játry nebo korýši. Italové si rýži pěstují sami, především v oblasti pádské nížiny. Zrníčka italské rýže jsou typická svým kulatým tvarem.

Pizza

Pizza zde nabývá rozličných tvarů s kombinací různých pochutin, od zeleniny (chřest, tykvičky, baklažány, artyčoky, fenykl, rajčata, papriky) až po mořské živočichy a sýry nebo masné výrobky. Zapíjí se vínem anebo pivem. Pravá originální italská pizza pochází z Neapole, odkud se dostala i do USA.

Malé pizzy se podávají k vínu či pivu jako předkrm. Předkrmy se podávají téměř ke každému obědu a jsou, už podle názvu, tím prvním jídlem z celé plejády chodů, které Italové běžně snědí.

Sladké výrobky

Italské zmrzliny, jichž existuje spousta druhů, jsou vyhlášené díky své vynikající chuti. V podání s čerstvým ovocem poslouží jako osvěžující dezert. Moučníky se zde vyrábějí ze žloutkové pěny. Kdo by neznal italské croissanty, tiramisu nebo profiterolky se šampaňským krémem?

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 87 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 7. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/italska-kuchyne/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024