Pivo, prosím! Belgičtí mniši našli ztracený recept na zlatistý napěněný mok. Trvalo to ale dlouhých 220 let

Adéla Vavřačová Adéla Vavřačová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 11. 7. 2019 • Přečteno 371x

Minulo přes dvě stě let a belgičtí mniši se začali pomalu smiřovat s tím, že pivo dle středověké receptury už nikdy neuvaří. Staré záznamy ale rozhodly o opaku.

Vyberte si z našich 5 zájezdů do BelgieZobraz zájezdy

Tip pro vás…

Žízeň v létě zahánějte vodou, chutě triem opatských piv. Grimbergen Dubbel je pivo typu amber vyrobené dvojitou fermentací. Charakterizuje jej barva burgundského, ovocné aroma, chuť karamelu na patře a kořeněné doznívání. Grimbergen Triple představuje typické sladové pivo, jehož tělo působí coby zásobník sladové sladkosti. A v chuti Grimbergen Blond pro změnu dominují sladké ovocné tóny, med a vanilka.

Když mniši z belgického opatství Grimbergen prozkoumali své archivy, objevili v knihách z 12. století seznamy původních surovin i metody výroby legendárního piva, které jejich předchůdce proslavilo již v dávném středověku. O tuto přelomovou zprávu se s milovníky belgického moku podělil převor Karl Stautemas spolu se starostou města. A letní večery nahrávají tomu, abychom to s nimi oroseným opatským pivem zapili i my.

Tradice vaření tohoto starodávného nápoje v opatství Grimbergen nedaleko Bruselu sahá daleko do minulosti, přesněji do roku 1128. Nejstarší písemné zmínky o jeho přípravě a pěstování chmele však pocházejí až z počátku 18. století.

Starému zvyku vaření piva učinila přítrž Francouzská revoluce. Opatství pak pod vlivem událostí začalo nejprve odebírat pivo od místního, dnes již neexistujícího pivovaru, a od roku 1958 pak od pivovaru Maes brewery (přejmenovaného na Alken-Maes brewery) nedaleko Antverp.

Dlouhá léta se mniši domnívali, že recept pro vaření piva byl beznadějně ztracen již v roce 1795, kdy opatství čelilo vpádu francouzských vojsk. I když se jim ale původní recept ve skutečnosti nalézt nepodařilo, po čtyřech letech usilovného pátrání objevili ve starověkých knihách alespoň velkou spoustu cenných záznamů o tom, jak jejich předchůdci ve středověku pivo vařili, kdy do něj přidávali chmel atp.

Systémem pokusů a omylů se mnichům v bílých kutnách nakonec povedlo uvařit vymodlené pivo, jež má ty správné grády. Vzniká svrchním kvašením výhradně ze sladu jedné obiloviny, zejména ječmene. Má zlatou barvu a 10,8 procenta. Kromě chmelu se do piva nezřídka přidávají také různorodé bylinky. První várku svého staronového piva vyšlou do světa už příští rok.

Adéla Vavřačová

Adéla VavřačováExpert Radynacestu.cz

Jsem sběratelka požitků, zážitků a všeho jedinečného, o čem se v běžných průvodcích většinou vůbec nepíše.

Belgie

Objevte belgická města

Vyberte si jeden z našich 5 zájezdů do Belgie

Zobrazit aktuální zájezdy do Belgie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 14. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/pivo-prosim-belgicti-mnisi-nasli-ztraceny-recept-na-zlatisty-napeneny-mok.-trvalo-to-ale-dlouhych-220-let/



Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!