Japonská kuchyně: ochutnejte nejvytříbenější pokrmy a jejich rozmanitost

Barbora Žižková Barbora Žižková, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 15. 10. 2018 • Přečteno 282x

Japonská kuchyně se nejčastěji skládá z rýže, ryb, nudlí, zeleniny a různých omáček.

Vyberte si z našich 4 zájezdů do JaponskaZobraz zájezdy

Japonsko se může pyšnit těmi nejvytříbenějšími pokrmy a jejich rozmanitostí. I když byla japonská kuchyně ovlivněna korejskou a čínskou, je od ní kupodivu velmi vzdálená.

Japonská kuchyně se nejčastěji skládá z rýže, ryb, nudlí, zeleniny a různých omáček. Nicméně ne vždy je tato kuchyně tak zdravá, jak si můžeme myslet.

Snídaně

Polévka misoPolévka miso

Snídaně se většinou skládá z rýže, polévky miso a ryby, takže určitě zdravý start do nového dne.

Japonská rýže Gome je specifická tím, že je krátkozrnná a lepivá. Většinou se podává jako příloha anebo se do ní ke snídani zamíchá syrové vejce.

Na miso polévku můžeme narazit v jakékoliv asijské restauraci. Je snadná k přípravě a stačí k ní jen kousek tofu nakrájené na kostičky, řasy wakame a sójová miso pasta. Ta se rozděluje na aka (červená) a širo (bílá).

Pasta se vyrábí z fermentovaných sojových bobů, mořské soli a někdy se přidává i saké. Rozdíl mezi bílou a červenou pastou je prostý. Světlá miso pasta je sladší než tmavá a obsahuje méně soli. Miso si samozřejmě může každý dochutit podle vlastních představ, například houbami, pórkem i mořskými plody.

Jsme zkušení profesionálové. Nic nás při zájezdu nevyvede z míry a to ani v případě mimořádných událostí.

Hlavní jídlo

Tempura z krevetTempura z krevet

Z hlavních jídel si v Japonsku rozhodně můžete vybírat, ale také závisí na sezoně, který pokrm je zrovna oblíbený. Určitě si v letních vedrech dáte raději polévku ramen studenou než horkou.

Tempura

V podstatě se jedná o v těstíčku obalenou a následně osmaženou surovinu. A smažit se může vše, nejčastěji tofu, mořské plody a ryby, houby a zelenina, ale inovacím a fantazii se meze nekladou. Může se jíst samostatně nebo je podávaná s rýží jako tempura don (don = miska) a sojovou zálivkou s vývarem z tuňáka. Sice to není nejzdravější japonský pokrm, ale rozhodně si na něm pochutnáte.

Curry rice

Japonské kari má rozhodně sladší a jemnější chuť než kari z Thajska nebo Indie. Kari se v Japonsku podává s bramborem, mrkví a hovězím. Někdy můžete narazit i na variantu s kuřecím řízkem katsu curry. Samozřejmě přílohou je rýže. Japonské kari existuje v mnoha variacích, ale základ je všude stejný. Hustá a nasládlá, výrazná, ale nepálivá omáčka.

Polévky soba, udon, ramen

Na tyto polévky můžete narazit téměř všude v letní sezóně i ve studené verzi zaru soba/udon a ramen hijaši čuka.

Nudle mají rozdílné složení, soba jsou z pohankové mouky, udon z pšeničné a ramen jsou pšeničné vaječné nudle. Soba a udon se servírují úplně stejně – se slaným nálevem ze sojové omáčky, řasami kombu, tuňákem kacuobuši a dalšími ingrediencemi.

Oproti tomu ramen má mnohem výživnější chuť, kterou dostává díky několikahodinovému vývaru z kostí, masa a zeleniny. Samozřejmě každý šéfkuchař má na vývar vlastní tajný recept.

V misce naleznete už řečené vaječné nudle spolu s vajíčkem, pórkem, masem a dalšími ingrediencemi. Typů ramenů je mnoho, jedny z nejznámějších jsou šio ramen, šóju ramen, miso ramen nebo tonkocu ramen.

Maso

Gyudon (hovězí miska)Gyudon (hovězí miska)

Gyudon (hovězí miska) je obyčejně hovězí maso na cibulce a kořením s rýží podávané na misce rýže. Tohle jídlo v japonských restauracích a fastfoodech může být velmi levné, ale přesto nechutná špatně.

Yaki niku (smažené maso) různé variace hovězího a vepřového masa až po luxusní kobe beef/wagyu. Syrové maso se připravuje na horkém pultu, kde se smaží. Maso si často připravují zákazníci sami.

A co dalšího k zakousnutí?

Gyoza knedlíčkyGyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky vařené v páře nebo smažené, plněné masem a zeleninou. Jí se často jako snack a obzvláště dobré jsou i k pivu.

Takojaki ósacká specialita! Vlastně to jsou těstové kuličky, které se smaží ve speciálních formách. Na ulici je to velká podívaná, protože můžete zhlédnout celou přípravu. Do těsta se dává kousek červeného zázvoru, chapadlo malé chobotničky. Na hotové kuličky se dává pak ještě omáčka a japonská majonéza s plátky kacuobuši (hobliny ze sušeného tuňáka). Dávejte při konzumaci pozor, takojaki jsou totiž uvnitř hrozně horké, lepší je si počkat než se spálit.

Okonomijaki je další ósackou/hirošimskou specialitou. Základ okonomijaki je z těsta, zelí, vajíčka a spousty dalších ingrediencí, jako je sýr, mořské plody, maso, zelenina. V překladu to znamená „co máš rád“, z čehož vyplývá, že je to zcela na vás.

JakisobaJakisoba

Jakisoba je známé festivalové jídlo, na které narazíte ve většině stánků. Vaječné nudle se zeleninou a speciální jakisoba omáčkou z ústřic se připravují rovnou ve stánku.

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mých 5 zájezdů

Japonsko

Japonsko… Víc než zážitek!

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Japonska

Zobrazit aktuální zájezdy do Japonska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 26. března



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/japonska-kuchyne/

Doporučujeme z Japonska

Nejnovější z Japonska



Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!