Japonské sladkosti: potěšení z tradičních dobrot z fazolí, z rýže a z dortů ze Západu

Barbora Žižková Barbora Žižková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 31. 10. 2018 • Přečteno 19560x

Jste na sladké? My ano! A jak je známo, tak v Japonsku si s cukrem umí výborně hrát. Pojďte se s námi podívat na nejtypičtější japonské sladkosti.

Fazole, brambory a rýže. Přijdou vám tyto ingredience jako vhodné na přípravu sladkostí? Možná budete překvapeni, že právě tyto plodiny dávají podobu tradičním japonským sladkostem.

Jak rozdílné jsou naše sladkosti od těch japonských? Hodně, ale Japonci si také potrpí na estetický vzhled a detaily, takže jejich sladkosti oceníte všemi smysly.

Rýžová mouka, respektive už hotové rýžové těsto, je jedna z hlavních přísad při tvorbě sladkostí, zajímavou náplň mohou tvořit sladké fazole anko nebo sladké batáty. A co tedy s těmito ingrediencemi umí Japonci vykouzlit? 

Tradiční japonské sladkosti a cukroví

1. Dango: rýžové kuličky na špejli

DangoDango

Měkké rýžové kuličky napíchnuté na špejli. Velice oblíbené jsou i mitaraši dango, kdy jsou kuličky potřené hustou omáčkou ze sójovky a cukru. Nebo hanami dango, kdy jsou kuličky obarveny na bílou, růžovou a zelenou barvu, což jsou barvy prezentující jaro.

Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení

2. Jókan: želé, jak ho neznáte

JókanJókan

Sladké želé ze sladkých fazolí lze nalézt také v mnoha příchutích, jako je zelený čaj mača, kaštany nebo třešňová příchuť sakur.

3. Daifuku: velké štěstí Japonců

DaifukuDaifuku

Doslova přeloženo jako „velké štěstí“. Měkké rýžové těsto se sladkou fazolovou náplní, někdy doplněné kouskem jahody, je „ičigo daifuku“.

Daifuku se těší v Japonsku velké oblibě, narazit na něj můžete skoro všude, ale také v různých kvalitách a chutích.

4. Jatsuhaši: oblíbený suvenýr z Kjóta

JatsuhašiJatsuhaši

Malé rýžové šátečky s kořeněnou příchutí a fazolovou náplní, která je dostupná v mnoha variantách. Tato sladkost je oblíbeným suvenýrem Kjóta.

Obvykle se dodávají v dárkovém balení a na některých tržních ulicích v turistických oblastech jsou k dispozici bezplatné vzorky. Některé z nich zahrnují čokoládu, červené fazole, jahody a zelený čaj.

Sladkosti při ceremoniích a čajovém obřadu

1. Wagaši: sladká tečka

WagašiWagaši

Wagaši je připravováno tak, aby bylo esteticky krásné a odráželo probíhající sezónu.

Jednoduché, ale přitom krásné barevné koláčky ze sladkých fazolí, kaštanové pasty, rýžového těsta nebo želé udělají za čajovým obřadem výjimečnou sladkou tečku na závěr.

2. Wasanbon: cukrátka všech tvarů

WasanbonWasanbon

Wasanbon je typ kvalitního japonského cukru, který má až 200letou historii. Wasanbon se používá při výrobě japonských sladkostí, jako je třeba higaši.

Jako suchý cukr je tvarován v dřevěných květinových formách. Nejčastěji se podává se zeleným čajem mača, díky tomu že má čaj nahořklou chuť, s cukrem wasanbon se krásně doplňuje.

Sladkosti inspirované Západem

Západní cukrářství inspirovalo řadu sladkostí, které mají základ v tradiční přípravě a surovinách. Západní sladkosti obsahují hlavně těsto z mouky a vajec, ale i čokolády a másla.

Přesto jsou v Japonsku často následně ochucené sladkými fazolemi nebo práškovým čajem mača.

1. Dorajaki: lívanečkové mušle

DorajakiDorajaki

Dva dozlatova opečené lívance s fazolovou pastou uvnitř, která je také často nahrazována například javorovým sirupem.

2. Taijaki: roztomilé rybky

TaijakiTaijaki

V různých podnicích na ulici můžete vidět, jak nalévají těsto do formy ve tvaru ryby a plní ji jak jinak než fazolovou pastou nebo jinými alternativami, jako je puding, čajový mača krém, čokoláda a další.

3. Castella: buchta z Nagasaki

CastellaCastella

Nadýchaná piškotová buchta s medem je specialitou v Nagasaki, kam ji přivezli Portugalci v 16. století.

Castellu si dávají Japonci hlavně jako jakýsi suvenýr z cesty nebo ke kávě.

4. Pocky: nutnost pro každého

PockyPocky

Slavné tyčinky v čokoládě najdete snad ve všech příchutích, které si jenom dokážete představit. Kdo je nezkusil, jako by v Japonsku nebyl...

5. Baumkuchen: svatební dobrota

BaumkuchenBaumkuchen

Jedná se o německý typ vrstveného dortu. Často se používá jako svatební dort díky jeho typickému tvaru prstenu. Do Japonska ho poprvé přivezl po první světové válce Karl Josef Wilhelm Juchheim.

Po velkém úspěchu na výstavě v Hirošimě 1919 se přesunul do Jokohamy, kde si otevřel vlastní pekárnu a v Japonsku už i s rodinou zůstal a založil tak tradici, která je velmi oblíbená i dnes.

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.

Japonsko

Japonsko… Víc než zážitek!

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Japonska

Zájezdy do Japonska

Nejbližší volný zájezd již 11. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/japonske-sladkosti/



Doporučujeme z Japonska

Nejnovější z Japonska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025