Kam na jídlo? 2 tipy na autentické podniky v Římě a Neapoli, za které dáme ruku do ohně

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 24. 7. 2019 • Přečteno 955x

Cestování i láska procházejí žaludkem. Zamilujte se v autentických podnicích v centru Říma a Neapole. Tady jsou dva osvědčené tipy.

Vyberte si z našich 49 zájezdů do ItálieZobraz zájezdy

Tip pro vás: 

K jídlu si vychutnejte sklenku vína. Nic nezkazíte místním domácím rozlévaným: vino della casa

Kam na jídlo v turistických destinacích? To může být tak trochu oříšek. Turistické podniky mířící hluboko do peněženky neznalých návštěvníků, nabízející obvykle jídlo nevalné kvality nejsou to pravé ořechové. Do autentických podniků, kam s oblibou chodí místní, to zase z centra města nebývá nejblíž. Jedno je jisté: taková cesta za gastro zážitkem se vyplatí. Zvlášť v Itálii, zemi mlsných a vybíravých jazýčků. Máme pro vás dva tipy na osvědčené typické podniky v Římě a v Neapoli, kde si pochutnáte na tradiční kuchyni, užijete si místní kolorit, a navíc – zůstanete v samém srdci města. 

Cestování prochází žaludkem, láska prochází žaludkem… Zamilujte se do typického jídla mezi místními. Při výběru si klidně nechte poradit od číšníka. Rád s vámi bude diskutovat o vašich chutích i případných odchylkách od daného jídelního lístku. Ten berte v Itálii vždy trochu s rezervou. Jí se totiž zásadně čerstvé a sezónní produkty. Nevíte-li, na co vlastně máte chuť, klidně se inspirujte třeba u vedlejšího stolu. 

Římské jídlo a atmosféra autenticky

Saltimbocca – Via di Tor Millina 5, Řím, co by kamenem dohodil od náměstí Navona 

Saltimbocca je podnik nedaleko náměstí Navona, kde bude o váš dobrý pocit a vaše chuťové buňky perfektně postaráno. Ověřeno opakovanými návštěvami s různou společností (i bez ní). Autentické prostředí je inspirované římskou historií, kinematografií a citáty. 

Na své si přijdou ti, kteří chtějí jíst římské speciality i inovativně pojaté tradiční pokrmy. Nespornou výhodou pro turisty je nepřetržitá otevírací doba bez pauzy mezi obědem a večeří. Proto si sem můžete zajít i na dřívější večeři nebo na odpolední drink. Potěší vás velký výběr a pozorní barmani. 

Žádná masovka. Na zájezd bereme průměrně 15 cestovatelů. Přátelská atmosféra je rozhodně tou nejlepší.

Když nevíte, co si vybrat… 

A proč jméno Saltimbocca? Jak to bylo na začátku, se můžeme jen domnívat. Ovšem: saltimbocca je tradiční římský telecí plátek se slaninou a šalvějí. Umějí ho tu znamenitě. A jako specialitu podniku můžete vyzkoušet scarpettu – jako chuťovku k podvečernímu drinku, jako předkrm i jako malou večeři. 

Scarpetta (v překladu botička) v souvislosti s italským stravováním znamená, že se vezme kousek pečiva a vytře se s ním omáčka, která na talíři po dojedení těstovin zůstává. V podniku Saltimbocca se inspirovali a jejich scarpetta je speciální talíř s pěti druhy omáček a pečivem k namáčení

Ochutnali jsme tu už asi celý jídelní lístek. A zamilovali si zdejší těstoviny s mořskými plody – Spaghetti di mare al cartoccio. Špagety s mořskými plody jsou před servírováním zabalené do alobalu ve tvaru labutě. A proč jsou tu tak skvělé? Chuťově vyvážený pokrm obsahuje opravdu hodně mořských plodů všeho druhu a ne „pár mušlí na těstovinách“, jako tomu často bývá jinde. 

Neapolské jídlo typicky neapolsky

Trattoria da Nennella – Vico Lungo Teatro Nuovo, Neapol – v srdci Španělských čtvrtí

V trattorii či tak trochu jídelně u Nennelly, kde s velkou oblibou jedí místní, si pochutnáte a zažijete pravý neapolský „šrumec“ – a to nejen v samotném podniku, ale i v jeho okolí, přímo v srdci (nechvalně) proslulých Španělských čtvrtí. 

Najíte se hodně, zaplatíte málo. Za 12 € dostanete první i druhý chod, za 15 € k tomu navíc bude i výborný předkrm. A k tomu všemu ovoce jako dezert. Za lahev dobrého vína zaplatíte 3 €, voda a chléb jsou zdarma (v rámci spropitného pro obsluhu). A porce dávají opravdu pro jedlíky. Přicházejte sem zásadně s prázdným žaludkem. 

Každý den jiný výběr a tip k nezaplacení 

Jídlo se nabízí typické neapolské včetně specialit, jako jsou kaše z těstovin a brambor, mozzarella z buvolího mléka, ryby a mořské plody, zelenina, maso... Vše je velmi dobré a vždy čerstvé. 

Každý den kromě neděle, kdy je zavírací den, si tu při obědě nebo při večeři můžete vybrat z pestrého výběru několika druhů prvních chodů, druhých chodů i příloh. Předkrm se mění, je ovšem pro všechny strávníky stejný. Jídelní lístek se denně obměňuje. 

Nabídnou-li vám při placení žeton, vyměňte ho ve stánku před vchodem do trattorie za výbornou kávu. Ve stánku si jinak můžete (kromě kávy) koupit třeba lahodné likéry Meloncello, Limoncello, drink Aperol Spritz i jiné pochoutky. Ať už po jídle, nebo při čekání, než se v podniku uvolní místo. 

Tip pro vás: nechcete-li dlouho čekat, než se v lokálu uvolní místo u stolu, přijďte hned na „otvíračku“. 

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

To nejlepší z Říma
27. – 30. 3. 2020

To nejlepší z Říma

13 990 Kč
z Prahy
To nejlepší z Neapole + CAPRI
10. – 13. 4. 2020

Vyberte si z mých 6 zájezdů

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 49 zájezdů do Itálie

Zobrazit aktuální zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 30. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/kam-na-jidlo-italie/

Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Zážitkovník pro rodiče a děti

Výběr zážitků, tipy, omalovánky, rébusy a spousta zábavy.

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!