TOP 5 suvenýrů ze Švédska: sobí maso, lékořice, koník, legenda nebo heboučký svetr. To musíte mít!

Jana Dyršmídová Jana Dyršmídová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 16. 10. 2019 • Přečteno 1153x

Švédsko je země, kde si možná poprvé pořídíte suvenýr, který nezapadá prachem a udělá radost na hodně dlouho. Tady je našich pět tipů!

Vyberte si z našich 7 zájezdů do StockholmuZobraz zájezdy

Všichni rádi vozíme domů nějaký ten suvenýr či dárek, ať už sobě, rodinným příslušníkům, nebo našim přátelům jako malou ukázku (popřípadě ochutnávku) země, kterou jsme právě navštívili. Švédsko je skvělou destinací, co se suvenýrů týká, neboť tu mají spoustu pěkných věcí, které v jiných zemích nenajdete. Co je však nejdůležitejší, můžete si domů přivézt suvenýry užitečné. Které to jsou? 

Pokud vycestujete do Švédska či na obhlídku krásného města Stockholm a nejste si jisti, co koupit, mrkněte níže na pár doporučení. To, že vynecháváme plyšové skřítky, trolly, Pipi Dlouhou punčochu, švédský dres a helmy s rohy, není náhoda. I bez nich totiž hravě najdeme pět skvělých suvenýrů, které oceníte vy nebo obdarovaný určitě mnohem víc. 

1. DALARNSKÝ KONÍK: pro všechny generace

KoníkKoník

Tradice výroby a prodeje dřevěných, ručně vyráběných koníků je stará téměř 400 let. Koně byli v těchto dobách neocenitelným přítelem a pomocníkem jak v zimě, kdy tahali dříví z lesů, tak v létě, kdy pomáhali na farmách. Proto se stali hlavním modelem těch koní dřevěných. 

Manufakturu tehdy započal teprve 26letý mladík jménem Grannas Anders Olsson. Jako nejstarší z devíti dětí musel pomáhat své chudé rodině s živobytím. Proto si koupil svou první pásovou pilu, v pekárně (na farmě své rodiny) zhotovil dílnu a začal vyrábět, co bylo zrovna třeba, např. cívky nití, tkalcovské stavy, tkalcovské doplňky nebo konzole na záclony.

Později dal všechny své síly do výroby dalarnských koní. Koupil další pilu a začal vyrábět „bloky“ z borovic v různých velikostech, ze kterých vznikaly různě velcí koně. Pila neměla žádný motor, který by ji poháněl, a tak musela být poháněna ručně členy rodiny. Grannas nejdříve nakreslil obrys koně na kus dřeva a pak jej mohl z tohoto dřevěného bloku vyřezat. 

Velký kus práce poté vykonávají řemeslníci v jejich domech, kde s dovedností vyřezávají koně do detailů a jako jediný nástroj používají ostrý nůž. Když je kůň vyřezán, namočí se do základní barvy. Červená barva je nejčastější a nejoblíbenější, i když dnes existuje spousta jiných barev. Tradiční vzory jsou poté malovány pouze ručně. Když jsou koně nazdobeny, jsou ponořeny do ochranného laku. Každý kůň je tedy originál jak velikostí, tak tvarem.

Světovou celebritou se stal Dalarnský kůň až díky světové výstavě v New Yorku. Švédský architekt měl totiž nápad postavit obrovského koně před švédský pavilon... A nápad měl obrovský úspěch! Světový tisk byl hned plný fotografií a inspirujících článků o úžasném barevném severském koni. Během jednoho roku po výstavě tak musela manufaktura vyrobit 20 000 kusů koní! 

V současné době je Dala kůň populární nejvíce mezi turisty. V zemi je znakem provincie Dalarna a na celém světě je známý jako symbol Švédského království. 

Rezervace zájezdu je jednoduchá a přehledná. Víte přesně, co si objednáváte. Myslíme na každý detail.

2. ŠVÉDSKÝ KAVIÁR: polechtá chuťové buňky

Švédský kaviárŠvédský kaviár

Švédský kaviár musí být jednou z věcí, kterou si ze Švédska na 100 % odvezete. Pro ty z vás, kteří ho neznají, vám můžeme říci, že se vůbec nepodobá běžnému „ruskému kaviáru“ podávanému v restauracích. Švédský kaviár má jemnější, více kouřovou a slanou chuť. 

Místní ho konzumují s vejci, nejlépe vařenými nebo smaženými. Neobvyklý není ani v sendviči, ale musí se jíst bez vajec a másla.

Ovšem nikdy nekombinujte kaviár s pomerančovým džusem, ovocnou limonádou, sodou nebo zubní pastou. Bude to jako načasovaná bomba nepříjemných chutí v ústech.  

Švédský kaviár je vyroben z tresky, která je uzená, což jí dodává lepší chuť. Poté se míchá s rajčatovým pyré, bramborami, cukrem a dalšími přísadami. A jen pro zajímavost na konec, kaviár se ve Švédsku vyrábí už od roku 1954.

3. SOBÍ MASO: sušené, čerstvé… Je všude!

Sušené sobí masoSušené sobí maso

Pro začátek to nejdůležitejší: sobí maso je zdravé a velmi dobré! Sámové si brávali po staletí sušenou zvěřinu s sebou na práci v horách, kde nebyla možnost jiného jídla.

Sobí maso je bohaté na tuky,  je zdrojem vitamínů A, B, C a vitamínu E, obsahuje také minerály jako železo, selen, vápník a další látky, které jsou tělu prospěšné. Obsahuje v průměru 3 % tzv. dobrých tuků typu omega 3. Obsah bílkovin je až 22 %.

Země nabízí jak čerstvé maso, tak sušené. Zakoupit můžete i mraženou flákotu. Existují také sobí uzené klobásy nebo párky. Je jen na vás, na co si troufnete.

4. VÝROBKY Z VLNY: zahřejí v mrazivém počasí

Udělejte si radost svetrem nebo čepicíUdělejte si radost svetrem nebo čepicí

Silný vítr a mrazivé zimní teploty, deštivo, sníh a ledové počasí ve Skandinávii vyžadují kvalitní oblečení. Co může být lepšího, než se obléci do hebkého vlněného oděvu, který udrží naše ruce, nohy a vůbec celé tělo v teple?

Zima bývá občas krutá i u nás, a tak se určitě budou hodit místní pletené ponožky, palčáky, vesty nebo svetry.

Vlněné oděvy jsou ve Švédsku pleteny v tradičním stylu – ručně. Vlna se také široce používá k výrobě čepic, šál, vlněných plédů, přikrývek a polštářů.

Vzory, které se na vlněné výrobky používají, mají jednu základní barvu a druhou výraznější a většinou představují vzory květin, sněhových vloček, čtvercové tvary, nebo dokonce losy. 

Klasickým suvenýrem je rukavička zvaná „Lovikka“. Je to skvělý příklad švédské tradice. Plete se z husté bělavé vlny, zdobená je výraznými barevnými tvary, ale vše v jednoduchém severském stylu. 

5. LÉKOŘICE: sladká i slaná, jen jí musí být dost

LékořiceLékořice

Podle statistik mají Švédové jednu z největších spotřeb sladkého na planetě, ročně konzumují až neuvěřitelných 17 kilogramů cukrovinek na osobu, většinou čokoládu a lékořici.

Když už mluvíme o lékořici, je na seznamu švédských spotřebitelů hned na druhém místě. Lékořici milují jak ve sladké, tak ve slané formě.

Výroba lékořice je v zemi prováděna několika malými výrobci a prodává se ve specializovaných čokoládovnách a kavárnách. Ve Stockholmu najdete tyto obchody skoro všude.

Dejte si ale pozor na prodejce uvnitř nebo v blízkosti stanic metra, tam prodávají pouze dovážené, nekvalitní mlsy.

Jana Dyršmídová

Jana DyršmídováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

To nejlepší ze Stockholmu
17. – 20. 9. 2020

Vyberte si z mých 18 zájezdů

Švédsko (Stockholm)

Objevte perlu Skandinávie

Vyberte si jeden z našich 7 zájezdů do Stockholmu

Zobrazit aktuální zájezdy do Stockholmu

Nejbližší volný zájezd odlétá již 10. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/top-5-suvenyru-ve-svedsku/



NOVÝ E-BOOK
PLNÝ CHUTI!

Co ochutnat na cestách?
Gastro rady, tipy
a recepty z celého světa..

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!