Albánská kuchyně: ochutnejte vynikající skopové s originálními zeleninovými saláty

Veronika Čermáková Veronika Čermáková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 17. 8. 2018 • Přečteno 1204x

Albánská kuchyně je z velké části ovlivněná řeckou, tureckou, italskou a obecně středomořskou kuchyní.

Vyberte si z našich zájezdů do AlbánieZobraz zájezdy

Kouzlo albánské kuchyně spočívá především v přírodním charakteru používaných surovin, neboť místní farmáři nemají finanční prostředky na nákup pesticidů a jiných umělých hnojiv, takže jsou jejich produkty mnohem zdravější a skutečně bio.

Zajímavosti místní kuchyně

Škeble jsou v Albánii oblíbenéŠkeble jsou v Albánii oblíbené

Albánská kuchyně je z velké části ovlivněná řeckou, tureckou, italskou a obecně středomořskou kuchyní. Stejně jako všude jinde na Balkáně je tu oblíbené grilované maso, především skopové, ale Albánci nepohrdnou ani vepřovým či telecím.

Oblíbené jsou zde také čerstvé ryby a mořské plody, kterých žije ve zdejších sladkých i slaných vodách dostatek. Mezi nejoblíbenější z nich patří mořský vlk, pražma, štikozubec, štika, parmice, úhoř, kapr či krevety, humři a slávky. V některých oblastech se podávají i vyhlášená žabí stehýnka.

Vše ověřujeme a zkoušíme na vlastní kůži. Nedáme si pokoj, dokud každý náš zájezd není dokonalý.

Oblíbené ingredience albánské kuchyně

Základem všeho je olivový olejZákladem všeho je olivový olej

Jestliže něčím místní kuchaři a hospodyňky rozhodně nešetří, pak je to olivový olej. Stejně tak tomu je i se zeleninou, kterou Albánci zbožňují, a tak nesmí chybět prakticky u žádného hlavního jídla.

Pokrmy nejčastěji doplňují saláty z rajčat, oliv, okurek, lilků nebo paprik. Oblíbené jsou zde i sýry a jogurty, kterými zdejší kuchaři zjemňují chuť masitých pokrmů.

Typická albánská jídla

Pověstnou albánskou delikatesou jsou skopová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí, tzv. paidhaqe. Další typickou albánskou specialitou je hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem, tzv. ferges.

Velice populární jsou zde i  masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem, tzv. qofta, či dušené maso s cibulí, tzv. conlek. Oblíbeným pouličním pokrmem je gyros v pita chlebu, tzv. sufflage, nebo špíz ze skopového, případně jiného masa grilovaný na špejlích s plátky cibule, tzv. shish kebab.

Albánské dobroty

TulumbaTulumba

Samostatnou kapitolou jsou pak albánské dezerty, které jsou inspirovány řeckou a tureckou kuchyní. Ze sladkostí je nejznámější byrek, koláč vyráběný z medu a sušených fíků.

Dalšími typickými albánskými dezerty jsou tulumba, baklava či kadaif. Za ochutnání stojí i zvláštní zákusek ze sezamových semínek, medu a ořechů, tzv. halva, a sladké želé lokum.

Albánské nápoje

Albánské pivo je velice chutnéAlbánské pivo je velice chutné

Co se nápojů týče, za ochutnání v Albánii stojí místní červené víno či albánské pivo, které je oproti tomu našemu silné a sladké.

Z alkoholu je vynikající koňak Skanderbeg, pojmenovaný po věhlasném hrdinovi Skanderbegovi, nebo destilát z hroznové šťávy – raki. Z nealkoholických nápojů je v Albánii velmi oblíbená turecká káva, která je oproti klasické kávě silnější a sladší.

Veronika Čermáková

Veronika ČermákováExpert Radynacestu.cz

Cestovat je jako flirtovat se svým vlastním životem, láká vás někde zůstat, ale nemůžete, protože víte, že je ještě tolik míst, které musíte poznat.

Albánie

Divoká karta Balkánu

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Albánie

Zobrazit aktuální zájezdy do Albánie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 18. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/albanska-kuchyne/

Doporučujeme z Albánie

Nejnovější z Albánie



NOVÝ E-BOOK
PLNÝ CHUTI!

Co ochutnat na cestách?
Gastro rady, tipy
a recepty z celého světa..

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!