Albánská kuchyně: ochutnejte vynikající skopové s originálními zeleninovými saláty

Veronika Čermáková Veronika Čermáková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 17. 8. 2018 • Přečteno 5041x

Albánská kuchyně je z velké části ovlivněná řeckou, tureckou, italskou a obecně středomořskou kuchyní.

Vyberte si z našich 4 zájezdů do AlbánieZobrazit zájezdy

Kouzlo albánské kuchyně spočívá především v přírodním charakteru používaných surovin, neboť místní farmáři nemají finanční prostředky na nákup pesticidů a jiných umělých hnojiv, takže jsou jejich produkty mnohem zdravější a skutečně bio.

Zajímavosti místní kuchyně

Škeble jsou v Albánii oblíbenéŠkeble jsou v Albánii oblíbené

Albánská kuchyně je z velké části ovlivněná řeckou, tureckou, italskou a obecně středomořskou kuchyní. Stejně jako všude jinde na Balkáně je tu oblíbené grilované maso, především skopové, ale Albánci nepohrdnou ani vepřovým či telecím.

Oblíbené jsou zde také čerstvé ryby a mořské plody, kterých žije ve zdejších sladkých i slaných vodách dostatek. Mezi nejoblíbenější z nich patří mořský vlk, pražma, štikozubec, štika, parmice, úhoř, kapr či krevety, humři a slávky. V některých oblastech se podávají i vyhlášená žabí stehýnka.

Oblíbené ingredience albánské kuchyně

Základem všeho je olivový olejZákladem všeho je olivový olej

Jestliže něčím místní kuchaři a hospodyňky rozhodně nešetří, pak je to olivový olej. Stejně tak tomu je i se zeleninou, kterou Albánci zbožňují, a tak nesmí chybět prakticky u žádného hlavního jídla.

Pokrmy nejčastěji doplňují saláty z rajčat, oliv, okurek, lilků nebo paprik. Oblíbené jsou zde i sýry a jogurty, kterými zdejší kuchaři zjemňují chuť masitých pokrmů.

Čtení: Zájezdy do Albánie – srovnání a doporučení

Typická albánská jídla

Pověstnou albánskou delikatesou jsou skopová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí, tzv. paidhaqe. Další typickou albánskou specialitou je hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem, tzv. ferges.

Velice populární jsou zde i  masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem, tzv. qofta, či dušené maso s cibulí, tzv. conlek. Oblíbeným pouličním pokrmem je gyros v pita chlebu, tzv. sufflage, nebo špíz ze skopového, případně jiného masa grilovaný na špejlích s plátky cibule, tzv. shish kebab.

Albánské dobroty

TulumbaTulumba

Samostatnou kapitolou jsou pak albánské dezerty, které jsou inspirovány řeckou a tureckou kuchyní. Ze sladkostí je nejznámější byrek, koláč vyráběný z medu a sušených fíků.

Dalšími typickými albánskými dezerty jsou tulumba, baklava či kadaif. Za ochutnání stojí i zvláštní zákusek ze sezamových semínek, medu a ořechů, tzv. halva, a sladké želé lokum.

Albánské nápoje

Albánské pivo je velice chutnéAlbánské pivo je velice chutné

Co se nápojů týče, za ochutnání v Albánii stojí místní červené víno či albánské pivo, které je oproti tomu našemu silné a sladké.

Z alkoholu je vynikající koňak Skanderbeg, pojmenovaný po věhlasném hrdinovi Skanderbegovi, nebo destilát z hroznové šťávy – raki. Z nealkoholických nápojů je v Albánii velmi oblíbená turecká káva, která je oproti klasické kávě silnější a sladší.

Veronika Čermáková

Veronika ČermákováExpert Radynacestu.cz

Cestovat je jako flirtovat se svým vlastním životem, láká vás někde zůstat, ale nemůžete, protože víte, že je ještě tolik míst, které musíte poznat.

Albánie

Divoká karta Balkánu

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Albánie

Zájezdy do Albánie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 20. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/albanska-kuchyne/



Doporučujeme z Albánie

Nejnovější z Albánie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024