Pět největších čínských delikates: vlaštovčí hnízda, králičí mozečky, medové krevety i brouci

Martin Adámek Martin Adámek, Expert Radynacestu.cz Vydáno 4. 10. 2017 • Přečteno 9488x

Pro jednoho delikatesa, pro druhého noční můra a pro cestovatele jedna velká gastronomická výzva. Dáte si s námi?

Víte, že...

Číňané zužitkují všechno, proto se na talíři objevují nejen kosti, ale i pařáty, zobáky, vnitřnosti… Pověra o psech a kočkách ale na jídelních lístcích zastání opravdu nemá. 

V čínské restauraci na území Číny sice najdete stejná jídla jako v čínských restauracích jinde ve světě, ale jejich chuť je většinou dost odlišná. Obecně jsou pravá čínská jídla o hodně pálivější a více kořeněná. Kromě klasických jídel, jako je kuřecí či vepřové maso, často na jídelním lístku objevíte pokrmy z kachny nebo z různých druhů ryb. Jsou tady ale i delikatesy, nad kterými zůstává rozum Evropana stát... Pojďte se s námi projít čínskou gastronomií!

1. Polévka z vlaštovčích hnízd

Polévka z vlaštovčích hnízdPolévka z vlaštovčích hnízd

Tento pokrm je sice poměrně starý, ale až v posledních letech se dostává do módy. Není pochopitelně v nabídce rychlého občerstvení ani v běžných levnějších restauracích, neboť se jedná o skutečnou delikatesu, která je velmi drahá. Tato polévka údajně posiluje imunitní systém, vyhlazuje pleť, a dokonce funguje jako afrodiziakum.

Skutečně se připravuje z hnízd určitého druhu vlaštovek, které ale není z větviček ani z listů. Tyto vlaštovky používají k hnízdění vlastní sliny. Ačkoli při sběru jsou tato hnízda suchá, při vaření se změní na rosolovitou hmotu. Ta se potom obvykle posypává cukrem. Chuť bude pravděpodobně velmi specifická, jen těžko najdete někoho, kdo tuto polévku ochutnal. Její cena je totiž astronomická.

2. Marinované králičí mozky

Králičí hlavyKráličí hlavy

Ačkoli králičí maso v žádném případě není pro Čínu typické, v regionu Sečuán začalo být velmi populární. Tento region vždy hrál významnou roli v čínském kulinářském umění (zřejmě všichni znají mimořádně pálivé kuře po sečuánsku). V ostatních částech Číny tuto delikatesu pravděpodobně nenajdete, dokonce i do Sečuánu se musí králičí maso dovážet z Evropy.

Králičí mozečky jsou velmi silně kořeněné, a co je pro místní asi to hlavní, jedí se přímo z lebek králíků. Pokud si tuto drahou pochoutku objednáte, pak dostanete celou marinovanou králičí lebku, kterou si sami rozlomíte a vlastní mozečky máčíte do omáčky.

3. Medové krevety s vlašskými ořechy

Medové krevety s vlašskými ořechyMedové krevety s vlašskými ořechy

Je libo typický čínský dezert? Tenhle navíc patří do levnější kategorie než předchozí polévka a hlavní jídlo. Stále to ale není zákusek, který si běžně dáte ke kávě. Jeho cena je v porovnání s běžnými dezerty pořád vyšší.

Chuťově je velmi zvláštní a jen těžko se popisuje. Připomíná tak trochu klasické vánoční cukroví s ořechy, ale chuť krevety je tam docela silně cítit.

Zatímco medvědí pracky medvěda nikdy neviděly, medové krevety jsou skutečně mořskými krevetami, což poznáte na první pohled. Jsou zkrátka jen připravené nasladko. 

4. Polévka ze žraločích ploutví

Polévka ze žraločích ploutvíPolévka ze žraločích ploutví

Opět se jedná o delikatesu, kterou sice v lepších restauracích na jídelním lístku najdete, ale její cena bude vysoká. Recept na ni je přitom velmi starý - už po staletí musí tato polévka stát na každém svatebním stole.

Na pohled tahle tradiční pochoutka nevypadá nijak zvláštně a připomíná klasickou polévku s nudlemi. Ingredience i postup přípravy jsou ale výjimečné. Žraločí ploutve se usuší, stáhnou z kůže, potom se delší dobu vaří v kuřecím vývaru, až se v něm rozpadnou na chrupavkovité kousky.

Číňané věří v léčebné účinky této polévky. Působí prý jako prevence proti rakovině a výrazně zvyšuje potenci. To je přece výzva, ne? 

5. Ostatní delikatesy - chutné a dostupné. Kam na ně zajít? 

Tržnice nabízí neskutečné možnostiTržnice nabízí neskutečné možnosti

Pokud máte zájem ochutnat skutečnou delikatesu, kterou si ovšem finančně můžete dovolit, pak nechoďte do restaurací, ale zajděte omrknout místní tržnice. Narazíte tady na stánky se špejlemi, na nichž jsou napíchnutí ještě živí brouci. Slabším povahám zřejmě může vadit, že hmyz stále ještě pohybuje nožičkami, ovšem to k tradici zkrátka patří. 

Sami si budete moci vybrat špejli, která se vám zamlouvá, zaplatíte několik málo juanů a pochoutka bude vaše. Ve skutečnosti se ale nemusíte bát. Syrové brouky totiž jíst nebudete. Prodavač vám je usmrtí a rychle opraží na připravené rozpálené pánvi.

Když už tedy budete v Číně, odhoďte předsudky za hlavu a zkuste ochutnat tento pro nás velmi netradiční pokrm.

Martin Adámek

Martin AdámekExpert Radynacestu.cz

Baví mě hlavně poznávat nová místa a oblasti, kde se pořád něco děje.



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/pet-nejvetsich-cinskych-delikates/



Doporučujeme z Číny

Nejnovější z Číny



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024