Když přijde řeč na čajové plantáže, Evropa asi nebude první (ani druhé, třetí nebo čtvrté…) místo, které vás napadne. Čajový byznys se ale postupně rozvíjí i na starém kontinentu. Menší čajové farmy dnes najdeme třeba ve Skotsku, Itálii nebo Nizozemsku, zatímco v Gruzii a na Azorských ostrovech se čajovník pěstuje už bezmála dvě století. A právě azorská Chá Gorreana je vůbec nejstarší nepřetržitě fungující čajovou plantáží a továrnou v Evropě.
Není čaj jako čaj
Procházka po plantáži v Gorreaně rozhodně nesmí chybět ve vašem itineráři
Než se začneme rozplývat nad oblíbeným nápojem, pojďme si ujasnit, co to ten čaj vlastně je. V našich končinách takto běžně označujeme všechny nálevy z bylinek a sušeného ovoce. Pravý čaj se ale připravuje louhováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis). Tento stálezelený keř v přírodě dorůstá do výšky 5 až 15 metrů a pochází z jihovýchodní Asie, kde najdeme také jeho největší producenty – Čínu a Indii. Ve velkém se pěstuje ale také třeba v Keni nebo na Srí Lance.
Výroba se neobejde bez poctivé ruční práce, s částí procesu ale také pomáhají původní stroje
Podle míry oxidace lístků se čaje dělí na čtyři základní druhy: čaje černé, zelené, oolongy (polozelené) a bílé. Zatímco u černého čaje listy projdou nejdelší oxidací, díky které ztmavnou a získají výraznější chuť a vůni, zelený čaj je oxidovaný jen minimálně a tak si zachovává zelenou barvu, jemnější chuť a také více antioxidantů.
Ideální podmínky a žádná chemie
Čajové plantáži se na Azorách daří díky úrodné sopečné půdě a mírnému oceánskému podnebí
První čajovníky se na São Miguel dostaly už v polovině 19. století. Pod dohledem dvou čínských mistrů tady byly založeny první čajové plantáže, které odstartovaly bohatou tradici azorského čaje. V dobách největší slávy bylo na ostrově více než padesát plantáží a asi deset továren. Dnes už fungují jen dvě – malý rodinný podnik Porto Formoso a věhlasná Chá Gorreana, kam se s našimi průvodci podíváte na zájezdu To nejlepší z ostrovů São Miguel a Terceira + TURISTIKA + AZORSKÁ GASTRONOMIE nebo zájezdu Azorská příroda + OSTROVNÍ TRADICE.
A proč se tady čaji tolik daří? Je to celkem jednoduché: sopečná půda bohatá na živiny, vysoká vlhkost, mírné teploty po celý rok a dostatek srážek vytvářejí čajovníku naprosto ideální podmínky pro růst. Ostrov je dostatečně vzdálený od kontinentu – a tím i od průmyslového znečištění, chorob a škůdců – a díky tomu je možné čaj pěstovat v ekologické kvalitě, bez použití pesticidů a další chemie. Plevel farmáři řeší s pomocí „bio-sekaček“: koz, kterým čajové lístky nechutnají, a tak spolehlivě spasou veškerou nežádoucí zeleň.
Čtení: Zájezdy na Azorské ostrovy - srovnání a doporučeníTovárna na štěstí: z keře až do hrnečku
Továrna na čaj je v provozu už od roku 1883
Chá Gorreana byla založena roku 1883 paní Ermelindou Gago da Câmara a jejím synem, kteří se tehdy rozhodli opustit pěstování citrusů a vsadili na žádaný čaj. Dnes už podnik vede šestá generace rodiny, která farmu na severu ostrova nechává otevřenou návštěvníkům ze všech koutů světa.
Příběh čaje začíná na plantáži. Během sklizně, která trvá od dubna do září, se na 30hektarové plantáži ručně nasbírá kolem 30 tun lístků čajovníku. Sklízí se pouze nejmladší tři lístky z konce větvičky, které mají nejjemnější chuť a nejvyšší kvalitu.
Po sklizni se listy zpracovávají v továrně, kde část procesu obstarávají stroje, ale základ stále vychází z kvalitní ruční práce zaměstnanců. Výroba následuje několik tradičních kroků: lístky nejprve zavadnou, pak se rolují (čímž se z nich uvolní šťávy, které ovlivňují chuť a aroma), nechají se na různě dlouhou dobu oxidovat (tím se vyladí jejich chuťový profil), usuší se, vytřídí a zabalí. Čaj se vyváží hlavně do pevninského Portugalska, ale i do Německa, Itálie, USA nebo Japonska.
Návštěvníci mohou všechny fáze výroby pozorovat přímo během prohlídky. Vstup je zdarma a atmosféra přátelská, skoro až rodinná – jak už to v Portugalsku bývá.
Speciality z Gorreany
Po prohlídce si můžete vychutnat šálek čaje v útulné čajovně s výhledem na plantáže – ideální místo, kde v klidu nechat doznít své dojmy. V nabídce je celá paleta zdejší produkce: z černých čajů třeba jemný Orange Pekoe nebo výraznější Broken Leaf, ale také osvěžující zelený čaj Hysson.
Specialitou jsou čaje s bylinkami, například zelený čaj s mátou, skořicí, citronem a stévií, nebo neobvyklá kombinace zeleného čaje s místním ananasem. Za ochutnávku stojí i Canto Tea, který vzdává hold jedné z úplně prvních azorských čajových továren Chá Canto. Všechny čaje si můžete zakoupit i domů. Nezapomeňte, že jedlý suvenýr = nejlepší suvenýr.
CESTOVATELSKÝ TIP: Pokud byste během návštěvy ostrova chtěli vyzkoušet něco opravdu speciálního, vydejte se do čajovny Chalet da Tia Mercês ve Furnasu, kde vám připraví fialový sopečný čaj. Za svou neobvyklou barvu vděčí chemické reakci mezi katechiny (antioxidanty) v zeleném čaji a neoxidovaným železem obsaženým ve zdejší minerální vodě, kterou se čaj zalévá.
Čajové slavnosti
Čajové slavnosti se konají na plantáži Porto Formoso
Čaj má na Azorech hluboké kořeny, a i když už dnes není hlavním zdrojem obživy místních, stále je důležitou součástí jejich identity. Nejvíc to pocítíte během čajových slavností na plantáži Porto Formoso, které se každý rok konají o první květnové sobotě. Místní i návštěvníci se tu symbolicky vracejí v čase: v dobových kostýmech a s tradičním náčiním společně ručně sbírají první lístky nové sezóny – přesně tak, jak to dělali jejich předci před 150 lety.
Slavnost doprovází živá hudba, folklorní tance, ochutnávky čajů a samozřejmě i místní dobroty, třeba křehké koláčky, které chutnají nejlépe právě s horkým čajem v ruce. Je to oslava čaje, azorské přírody i sounáležitosti ostrovanů.































