Švýcarska kuchyně: co region, to jiná specialita

Romana Şenlug Romana Şenlug, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 8889x

V panensky čisté přírodě Švýcarska vznikají ty nejvytříbenější produkty, stačí ochutnat.

Vyberte si z našich 3 zájezdů do ŠvýcarskaZobrazit zájezdy

Víte, že…

Švýcaři jsou také milovníci hub? Na podzim se s nimi potkáte na jídelníčku v celé zemi.

Netřeba připomínat, že vše, co pochází z tak čisté přírody, jako je ve Švýcarsku, bude mít výbornou kvalitu. Potraviny jako ryby, maso, mléko a sýry jsou opravdu jedny z nejlepších. Kromě národních jídel zde můžete najít spoustu regionálních specialit, které mají tak jedinečnou recepturu, že o ní sousedi z vedlejšího regionu nemají ani potuchy.

Mléčné výrobky

Švýcarská kuchyně je přímo založena na mléčných produktech, proto sýr, mléko, smetana, máslo a jogurt nesmí chybět v žádném pokrmu. Jelikož je sýr základem všeho, vznikl zde fenomén zvaný sýrové fondue. Tento termín označuje široký mělký rendlík z kameniny nebo litiny používaný k ohřátí sýra. Po celé zemi se podává spousta variant, ale princip ohřívání v rendlíku zůstává stejný pro všechny. V tom nejklasičtějším typu fondue dostanete namíchané půl na půl dva typy sýru, Gruyére a Emmental. Co jste možná nevěděli je, že se jedná o typické zimní jídlo určené k posezení s přáteli. S posezením u fondue se pak pojí jistý rituál, který Švýcaři berou opravdu vážně. Sýr se rozpustí mimo stůl s přidáním alkoholu, např. jablečným vínem nebo třešňovicí, načež se přinese na stůl nádoba, kterou postaví nad petrolejový hořák.

Fondue

Speciální dlouhou vidličkou napíchnete kousek pečiva, který už je přichystán na samostatném talíři (případně brambory nebo zeleninu) a ponoříte jej do sýra. Ovšem pozor, kdo se zapomene a spadne mu kousek pečiva do sýra, platí stolu dle tradice celou rundu. Co je ještě zvláštnější na celém procesu, je zapíjení sýra horkým bylinkovým čajem, aby vám sýr nezatuhnul ve střevech. Francouzsky hovořící Švýcaři jsou jako vždy nebojácní a jdou opačnou cestou a zapíjejí ho třešňovicí nebo také vychlazeným bílým vínem. Nakonec jste možná už slyšeli také o masovém fondue, kdy ve vývaru či víně namáčíte kousky masa případně ryby. Také začíná být oblíbené čokoládové fondue.

Čtení: Zájezdy do Švýcarska – srovnání a doporučení

Speciality

Mezi regionální speciality patří tzv. Rösti/Röschti, což jsou hrubě nastrouhané brambory vytvarované do podoby větší placky, která se opéká z obou stran. Dostanete je jako přílohu nebo také hlavní jídlo zapečené se šunkou, sýrem, vejcem a slaninou. Někoho možná překvapí makaróny s cibulí, slaninou, bramborami a smetanou. Jiní rádi ochutnají opékaný sýr na topince Käseschnitten.

Snad znáte i Spätzli nebo Knöpfli, tedy kuličky vařeného těsta pokapané máslem. Kdo navštíví Bern, pravděpodobně ochutná Bernerteller či Bernerplatte, což je vydatná porce studeně i tepelně upraveného masa včetně vepřových jitrniček, slaniny, různých druhů šunky, uzeného vepřového, kolene a hovězího jazyka. To vše podáváno s fazolemi a kyselým zelím.

Také Curych má svou specialitu z telecího masa v krémové houbové omáčce. V St. Gallen se zase zaměřili na bílé klobásky z téhož masa. V Basileji dostanete vydatné jídlo Basler Mehlsuppe. Graubünden proslavilo sušené hovězí maso. V jejich podzimní nabídce najdete i zvěřinu, jako je kamzík nebo jelen. Zug a Lucern jsou známí pro své černé třešně.

Přední specialitou francouzsky hovořící části Švýcarska je fondue a další sýrové jídlo raclette. Jedná se o sýrový bochník, který se přiloží k ohni a jak sýr postupně odtává, shrnuje se raclé na talíř. Z kantonu Vaud jsou známé vepřové a hovězí klobásky doplněné o pyré z brambor a pórku.

Střediska na březích jezer lákají na rybí speciality. Kraj Ticino, tedy italsky hovořící Švýcarsko, má jak středomořskou faunu a flóru, tak i kuchyni. Najdete zde polentu, rizoto, saláty zakápnuté olivovým olejem, těstoviny, mortadellu a další podobné speciality.

Nápoje

Co se týče nápojů, káva se pije téměř vždy s mlékem a čaj výhradně bez něj. Švýcaři rádi chodí na tzv. apéro, tedy skleničku před večeří odvozenou z francouzského názvu apéritif. Mezi nealkoholickými nápoji vyniká limonáda Rivella, která se vyrábí z mléčné syrovátky. Vodu si můžete dát v celé zemi nejlépe z kohoutku, protože je vždy pramenitá a čistá. Na pivo jsou Švýcaři také specialisti, podávají pro našince oblíbený ležák s pořádnou čepicí pěny. Nebuďte však překvapeni, když dostanete pouze třetinku, jelikož to je nejobvyklejší míra podávaná v hostincích, barech i restauracích. Dámy si mohou také nechat smíchat pivo a limonádu, tento nápoj zde nazývají panaché.

Oblíbený je také alkoholický jablečný mošt – suure Most, cidre, sidro. Mezi nejproslulejší destiláty patří jednoznačně třešňovice a pak také jablkovice a slivovice. V kraji Valais ale dostanete i hruškovici Williamine a jinde znají i grappu z hroznových slupek, stopek a jadérek.

Švýcarské víno moc cizinců nezná, je to proto, že do zahraničí jde ze zdejší obrovské produkce pouze jedno procento. Švýcaři si svá výborná vína prostě nechávají sami pro sebe. Nejslavnější vína jsou z oblasti Valais, dalšími vinařskými oblastmi jsou Côte, Lavaux, Vaud kolem Ženevského jezera. Jiná jsou z oblasti Chablais a kantonu Geneva. Můžete i najít vína ve městě Neuchâtel, Murten, Schaffhausen na březích Rýna.

Romana Şenlug

Romana ŞenlugExpert Radynacestu.cz

Ve světě je stále co objevovat. Cestování je jeden ze smyslů mé celoživotní poutě.

Švýcarsko

Vrchol Evropy... Švýcarsko

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdů do Švýcarska

Zájezdy do Švýcarska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 7. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/svycarska-kuchyne/



Doporučujeme z Švýcarska

Nejnovější z Švýcarska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024