Už jste ochutnali španělské dušičkové sladkosti? Pozor: tahle gastronomická tradice je návyková!

Magda Hajduková Magda Hajduková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 31. 10. 2017 • Přečteno 1085x

Kosti svatých si můžete koupit v různých příchutích, od tradiční vanilkové přes jahodovou, banánovou, jogurtovou atd.

Vyberte si z našich 16 zájezdů do ŠpanělskaZobraz zájezdy

Během svatodušních svátků se ve španělských pekárnách začne objevovat speciální sortiment – kosti svatých, koblížky a panellets. Nad těmito dobrotami se pak scházejí rodiny a vzpomínají na své blízké. Cestujete-li do Španělska v tomto období, určitě je vyzkoušejte! Tyhle energetické bomby vás nakopnou!

Kosti svatých

Kosti svatýchKosti svatých

Kosti svatých jsou marcipánové sladkosti plněné žloutkovým krémem. Svým tvarem a strukturou toto cukroví připomíná holenní kost s kostní dření. Výsledný produkt je 5 – 6 centimetrů dlouhý, potřený cukrovo-limetkovou glazurou. „Kosti“ si můžete koupit v různých příchutích, od tradiční vanilkové přes jahodovou, banánovou, jogurtovou atd.

Původ huesos santos sahá do 17. století do oblasti Kastilie a Leonu, kde se svátek Všech svatých kryje se sběrem úrody mandlí, ze kterých se vyrábí marcipánové těsto. Oblíbené jsou ale po celém Španělsku.

Průvodce je s vámi od odletu po návrat. O vše se postará. Vy si tak vychutnáte zážitky bez starostí.

Koblížky

KoblížekKoblížek

Další typickou svatodušní pochoutkou jsou koblížky. Dělají se ze směsi mouky, vajíček a másla a svou strukturou připomínají profiterole. Na rozdíl od našich koblížků mají ty španělské svým tvarem blíže ke kuličce a jejich povrch nemá tak pravidelný tvar jako ty naše. Buñuelos se vyrábějí ručně nebo za pomoci dvou lžiček a smaží se v oleji.

Během smažení mohou až dvojnásobně zvětšit svůj objem - odtud také jejich název – nadýchané koblížky (buñuelos de viento). Stejně jako naše české koblížky jsou jejich španělští příbuzní plnění různými náplněmi a posypaní cukrem.

Tradici svatodušních koblížků přejali Španělé od židů, kteří kolem 10. století připravovali na oslavu Chanuky podobné smažené cukroví. Časová blízkost obou svátků pak vedla k přebrání tohoto zvyku.

Katalánské panellets

Katalánské panelletsKatalánské panellets

I v Katalánsku najdeme mandlovou podzimní specialitu. Recept je pravděpodobně arabského původu, ale dnešní podoba panellets pochází z 18. století, kdy se jim žehnalo během liturgických obřadů a po mši se o ně lidé podělili.

Tato pochoutka není nic pro dietáře, protože je to malá kalorická bomba. Základem jsou nastrouhané mandle, batáty, cukr, vejce a citrónová kůra. Vzniklá kulička je ozdobena piniovými oříšky nebo kokosem, kávou, čokoládou či třešničkou. Nebojte se a vyzkoušejte španělskou kuchyni a její speciality.

Magda Hajduková

Magda HajdukováExpert Radynacestu.cz

Na cestování mám ráda každou jeho fázi. Od cestovní nervozity, přes nové zážitky až po návratovou euforii.

Španělsko

Barcelóóóóónááááá!

Vyberte si jeden z našich 16 zájezdů do Španělska

Zobrazit aktuální zájezdy do Španělska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 12. července



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/spanelske-dusickove-sladkosti/

Doporučujeme z Španělska

Nejnovější z Španělska



68 pečlivě vybraných cestovatelských zážitků
Osobně prověřeno průvodci!

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!

Tento web vyžaduje používání cookies. Více zde. OK