Tip pro vás:
Jste milovníky čokolády? Oblíbené chiacchiere jsou k dostání také namáčené v čokoládě. Dobrou chuť!
Typický italský karneval – co mu nesmí chybět? Velkolepý rej masek, průvody, veselí všeho druhu… a dobré jídlo! Italové jídlo milují, a tak se není čemu divit, že jedním z typických symbolů jejich karnevalu jsou sladké, většinou smažené dobrůtky, jaké se tradičně připravují pouze v tomto období. Které to jsou?
Sladkých karnevalových pochoutek existuje bezpočet druhů. Liší se kraj od kraje a tak trochu i dům od domu. Některé se ovšem – i když pod různými jmény – připravují po celé zemi a karneval bez nich si snad žádný Ital ani neumí představit. Ochutnejte je s námi.
1. Castagnole po celé Itálii
Castagnole jsou rozšířené po celé Itálii
Castagnole jsou malé nadýchané vláčné smažené kuličky, rozšířené po celé Itálii. Nejstarší dochované recepty na ně byly objeveny v archivu ve Viterbu. Jednalo se o čtyři recepty z 18. století. Už v té době si patrně někteří potrpěli na „lehčí” stravování: tradiční castagnole jsou smažené v arašídovém oleji, ovšem jeden z receptů radil, jak připravit dietnější verzi – castagnole pečené.
I dnes se s touto variantou lze setkat. A protože fantazii se meze nekladou a v době karnevalu zvlášť, můžete si v Itálii pochutnat nejenom na jednoduchých, „prázdných” kuličkách, ale i na těch naplněných výborným vanilkovým krémem crema pasticcera.
2. Chiacchiere na 100 způsobů
Chiacchiere neboli frappe, sfrappole, bugie, maraviglias…
Chiacchiere jsou tenké křupavé smažené plátky různých tvarů, rozšířené po celé Itálii, ovšem pod různými jmény: jako frappe v Římě, cenci v Toskánsku, bugie v oblasti Janova, sfrappole kolem Bologni, crostoli kolem Benátek, maraviglias na Sardinii, lattughe v oblasti Mantovy, a tím výčet zdaleka nekončí...
Označení chiacchiere je rozšířené na Sicílii, v Laziu, v Umbrii, v Milánu i jinde a v překladu znamená řeči, drby či žvanění. Takto je prý v Neapoli pojmenoval kuchař Raffaele Esposito, když upovídaná královna Markéta Savojská dostala během hovoru hlad a požádala ho, aby jí co nejrychleji připravil něco sladkého.
3. Zeppole, graffe... koblížky!
V Itálii se v době karnevalu jedí koblížky - zeppole, graffe…
Typické italské karnevalové pečivo je smažené. Ani v případě karnevalových koblížek zeppole di carnevale tomu není jinak. V Itálii se smažily už kdysi dávno, ještě než třeba takové americké donuts spatřily světlo světa. A je dost možné, že se ty americké italskými inspirovaly – zeppole totiž vypadají jako kroužky s dírou uprostřed.
V Neapoli jsou rozšířené i karnevalové koblížky připravované z bramborového těsta, kterým se říká graffe. Na severu Itálie si zase pochutnáte na takzvaných krapfen, které se tam dostaly patrně z rakouské kuchyně a vypadají úplně stejně, jako naše koblihy.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníPořád málo?
Struffoli - neapolský medový karnevalový dezert
Na vyhlášeném karnevalu v Benátkách si můžete pochutnat na místních typických frìtole, které vychvaloval už Carlo Goldoni.
Čtení na podobné témaBenátský karneval: Znáte symboliku masek tradičních oslav v Itálii?Přečíst
Nejenom v regionech Marche či Abruzzo můžete ochutnat karnevalovou pochoutku s názvem cicerchiata. V Neapoli jí říkají struffoli a jedná se o maličké smažené kuličky máčené v medu. Medové jsou i arancini di carnevale, které jsou navíc provoněné pomerančovou kůrou.
Pokud byste si dali přece jenom něco „lehčího”, zamiřte do Florencie a vyzkoušejte místní karnevalovou žloutkovou buchtu schiacciata alla fiorentina.
Smažené pečivo je sladkým symbolem italského karnevalu. A cestování prochází žaludkem. Proto se nalaďte karnevalově, bavte se a směle ochutnávejte!