Víte, že...
Na vánočních trzích v Budapešti pečou extra dlouhý trdelník? Má skoro půl metru a je lepší se o něj podělit.
Máte chuť na něco dobrého? A co takhle dát si v době adventu některou z typických pochoutek, které neodmyslitelně patří ke kouzlu Vánoc v Maďarsku? Bez takových bejgli by si Maďaři jen stěží dokázali představit vánoční svátky... Navíc o proslulosti zdejší kuchyně nejspíš nikdo nepochybuje, maďarská gastronomie je vyhlášená. Nalaďte se na sladkou vlnu a nechte se inspirovat k vánočnímu mlsání.
1. Bejgli – dobrota značky „must have“
Ořechový a makový vánoční závin bejgli
Bejgli je tradiční vánoční závin naplněný mákem nebo vlašskými ořechy. V maďarských domácnostech připravují nejčastěji obě varianty současně. Křupavý povrch závinu se krásně leskne, vnitřek je nadýchaný a díky náplni pěkně vláčný.
Na stůl se servíruje již nakrájený – tak totiž vypadá nejefektivněji. Každá hospodyňka má svůj vlastní osvědčený recept. Dobrý závin bejgli koupíte i v tradičních maďarských pekárnách nebo na vánočních trzích.
2. Szaloncukor aneb salonky na výsluní
Bonbony salonky (szaloncukor) v adventních stáncích
Kdo by neznal bonbony salonky, které se i v mnoha českých domácnostech lehce pohupují na ozdobeném vánočním stromečku! Ve velkém se poprvé začaly vyrábět v 19. století právě v Maďarsku, kde jim říkají szaloncukor. Zdobily totiž vánoční stromečky v salonech bohatých měšťanů.
Teprve později se rozšířily i do běžných domácností. Jejich cesta na území Maďarska podle pověsti vedla ze středověké Francie, odkud je do „země plné lázní“ dovezl údajně německý potulný obchodník. Jsou výborné a zabalené do třpytivých barevných fólií, navíc dokážou vykouzlit spoustu parády.
3. Zamotaný kürtőskalács zamotá jazyk
Nejlépe chutná kürtőskalács ještě teplý
Kde vznikl kürtőskalács neboli trdelník? O tom se vedou věčné spory. Údajně to bylo v Sedmihradsku, kde zachutnal Maďarům, kteří ho později začali připravovat ve své vlasti. A protože Sedmihradsko v 10. století dobyli, s oblibou tvrdí, že tato pochoutka pochází právě od nich.
Vůně lahodného, ještě teplého trdelníku, obaleného cukrem, skořicí, směsí oříšků, vanilkou, kakaem či jinými ingrediencemi, se line do daleka. Dnes se navinutý na válci v žáru nad dřevěným uhlím peče trdelník nejčastěji ve stáncích na adventních trzích.
4. Perníčky, vanilkové rohlíčky i linecké
Lákavá nabídka sladkostí na adventních trzích
Do Maďarska to od nás není daleko, a navíc mají s naší zemí část společné historie. I proto se není čemu divit, že v Maďarsku kromě podobných vánočních zvyků pečou i podobné, nebo dokonce úplně stejné cukroví, na které jsme zvyklí.
Velmi oblíbené jsou perníčky (mézeskalács), vanilkové rohlíčky (vaníliás kifli) i klasické linecké cukroví (klasszikus linzer), pocházející z rakouského Lince. V Maďarsku na slavnostní vánoční tabuli patří i různé kaštanové nebo marcipánové dortíčky, žerbó řezy (zserbó szelet) nebo išlské dortíčky (mandulás isler). Fantazii se meze nekladou.
5. Svatoštěpánský koláč, aby se dařilo
Netradičně pojatý svatoštěpánský koláč
Svatoštěpánský koláč je možná pochoutkou, která láká k zakousnutí, ovšem lepší je to nedělat. Spíš než na talíř totiž patří na roh stolu, kde musí od první adventní neděle vydržet až do Tří králů.
Je tradičním vánočním svátečním atributem, kterým si v maďarských domácnostech zajišťují úspěšný následující rok.