Gastro kalendář: 12 tipů na světové speciality, drinky a dobroty na celý rok. Cestujte s chutí!

Jitka Bajtková Jitka Bajtková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 9. 12. 2018 • Přečteno 1907x

Projezte se k zážitkům díky podrobnému gastro kalendáři, který vám poradí, kde, co a v jakém období roku zrovna ochutnat.

Vyberte si z našich 3 zájezdů na MadeiruZobraz zájezdy

Tip pro Vás:

Thajské tržnice jsou plné čerstvého exotického ovoce, které je sladké jako med. Přitom ho nakoupíte za zlomek ceny, jakou byste za něj zaplatili u nás.

Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat?

1. Leden

Datle v čokoláděDatle v čokoládě

Jedli jste už někdy datle v čokoládě? Ano? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je ochutnat do Dubaje a udělejte si místo v kufru. Tohle lahodné spojení vás očaruje. A leden je přesně tím měsícem, kdy se vám nerozpustí dřív, než dojdete na hotel...

Průvodce je s vámi od odletu po návrat. O vše se postará. Vy si tak vychutnáte zážitky bez starostí.

2. Únor

ChurrascoChurrasco

Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye s jejich mohutnými vodopády. Vodopád chutí vás čeká i v ulicích Buenos Aires – ochutnejte churrasco, vynikající hovězí maso připravované přímo nad rozžhavenými uhlíky před vámi.

3. Březen

Citronový koláčCitronový koláč

V březnu se potkávají hned dvě velké události. V Mentonu poblíž Nice se oslavuje úroda citrusů a vyzkoušet tu můžete vše od fresh džusů až po citronové koláče.

A zatímco Francie je oděna do žluté, Irsko se odívá do zelena. Slaví se tu totiž sv. Patrik a zelené je i pivo.

4. Duben

SushiSushi

Duben je měsícem milovníků květin. Kvetou sakury v Japonsku i tulipány v Nizozemí. Co ochutnat v Japonsku je jasné – sushi.

Čtení na podobné témaVyznejte se v sushi: Jak ho jíst i nejíst a kde se vlastně vzalo? Ochutnejte japonský fenomén jako místní!Přečíst

Ale na co láká Holandsko? V městečku Alkmaar se pravidelně koná sýrová aukce bochníků mladé goudy, jakou jste zaručeně ještě nejedli.

5. Květen

Bolo reiBolo rei

V květnu se vydejte do Lisabonu. Když vás přepadne hlad, nebojte se vyzkoušet befanu nebo prego, což jsou oblíbená jídla místního fast foodu. Jako dezert si pak vychutnejte bolo rei, což je speciální kynutá bábovka s rozinkami a kandovaným ovocem.

Čtení na podobné téma5 tipů do Lisabonu průvodce Antónia Pedra Nobreho: Mrkněte na inspirativní video rodilého Portugalce a užijte si město jako místní!Přečíst

 6. Červen

Tradiční rybí polévkaTradiční rybí polévka

Láká vás jízda Transsibiřskou magistrálou? Skvělý nápad, jen musíte počítat s tím, že počasí na Bajkalu je nevypočitatelné a zahřát se budete muset krom tradiční vodky i místní rybí polévkou, kterou tady připravují venku přímo na ohni.

7. Červenec

Hot dogHot dog

Čtvrtý červenec je nejameričtějším ze všech amerických svátků. Slaví Den nezávislosti a tradičně k tomu patří i soutěž v pojídání hot dogů. Newyorský hot dog je pojem. Patří do něj karamelizovaná cibulka, okurkový relish a samozřejmě párek, kečup nebo hořčice.

8. Srpen

Dušené hovězí se zeleninouDušené hovězí se zeleninou

Víte, odkud pocházeli The Beatles? Slavným Broukům je každoročně v srpnu věnován festival Beatleweek. Zajeďte si za jeho neopakovatelnou atmosférou a v podniku Maggie May’s si objednejte vyhlášené dušené hovězí či skopové se zeleninou.

9. Září

Smažené banánySmažené banány

Jste-li milovníky přírody a dobrého vína, pak vás vřele přivítá ostrov Madeira. Právě v září tady probíhá hned několik slavností – od oficiálního vinobraní až po ty rozverné banánové. A banány jsou dalším tipem, co tady chutnat – smažené, čerstvé nasladko i naslano.

10. Říjen

PoutinePoutine

Říjen je ideálním měsícem pro návštěvu Kanady. Ochutnat musíte její symbol – javorový sirup, ale i jednu z národních specialit – pokrm s názvem poutine. Jsou to křupavé hranolky s tradiční omáčkou a pomalu se roztékajícím sýrem.

11. Listopad

Cibetková kávaCibetková káva

Listopad volá po exotice. Udělejte si výlet za nenapodobitelnou thajskou kuchyní a okuste čerstvé dračí ovoce nebo si na Bali vychutnejte doušek kávy Kopi Luwak, jejímž základem jsou neporušené kávové boby, které prošly trávicím traktem cibetky.  

12. Prosinec

ŽurekŽurek

Závěr roku patří adventu. A advent bez dobrého jídla je jako Vánoce bez ježíška. Zajeďte si za gastronomickými zážitky do sousedního Polska a na trzích ochutnejte lahodný pitný med, kysané zelí se třemi druhy masa – bigos – a typickou kváskovou polévku – žurek.

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.

Portugalsko (Madeira)

Exotika? Jedině Madeira

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdů na Madeiru

Zobrazit aktuální zájezdy na Madeiru

Nejbližší volný zájezd odlétá již 11. září

Indonésie (Bali)

Mystický ráj Ostrova bohů

Vyberte si jeden z našich zájezdů na Bali

Zobrazit aktuální zájezdy na Bali

Nejbližší volný zájezd odlétá již 23. října

Thajsko

Ochutnejte exotiku Thajska

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Thajska

Zobrazit aktuální zájezdy do Thajska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 22. listopadu

Japonsko

Japonsko… Víc než zážitek!

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Japonska

Zobrazit aktuální zájezdy do Japonska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 23. září

Anglie / Velká Británie

Dotkněte se Londýna

Vyberte si jeden z našich 54 zájezdů do Anglie

Zobrazit aktuální zájezdy do Anglie

Nejbližší volný zájezd již 9. dubna



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/gastrokalendar/

Doporučujeme z celého světa

Nejnovější z celého světa



Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!