Tokajská vinařská oblast: nechejte se unést chutí místních vín a místem, kde se pěstují

Kateřina Moravcová Kateřina Moravcová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 1. 11. 2019 • Přečteno 89x

Tokajská vinařská oblast neboli Tokaj-Hegyalja se rozpíná na ploše 12 tisíc hektarů.

Vyberte si z našich 3 zájezdů do MaďarskaZobraz zájezdy

Celosvětově známá odrůda vína se sbírá až začátkem listopadu. Právě o něm a o místě, kde se slavný Tokaj vyrábí, se dozvíte víc. 

Tokajské víno

Tokajská vínaTokajská vína

Jeho zlatavoměďěnou barvu asi netřeba představovat, snad každý fanoušek vinného moku již někdy tuto specifickou odrůdu bílého vína viděl a také ochutnal. Jak ale tato originální chuť vzniká?

Tajemství typické chuti je staré stovky let. Pověsti tvrdí, že se na tokajskou metodu výroby vína přišlo, jak už to bývá, vlastně náhodou. V době, kdy bylo město ukryto před nájezdy Turků, vinaři nestačili včas obrat hrozny z vinic a to začalo plesnivět. Místo aby je ale vyhodili, zkusili vylisovat i plesnivé hrozny.

A to je kouzlo celého Tokaje. Dnes už je samozřejmě celý proces důkladně prostudován a ví se, že ušlechtilá plíseň je žádoucí. Je to kombinace pronikání zmíněné plísně do buketu vína, zbytkových cukrů a specifického prostředí, ve které se víno vyrábí. Právě o této pozoruhodné lokalitě se nyní dozvíte.

Vše ověřujeme a zkoušíme na vlastní kůži. Nedáme si pokoj, dokud každý náš zájezd není dokonalý.

Tokaj-Hegyalja a jeho genius loci

Místní vinné sklípkyMístní vinné sklípky

Tokajská vinařská oblast neboli Tokaj-Hegyalja se rozpíná na ploše 12 tisíc hektarů, z toho 90 % leží na území dnešního Maďarska, zbylých 10 % připadá Slovensku. To tak vedlo k dlouholetým sporům mezi oběma sousedy, komu vlastně slavná značka náleží.

Nakonec si ji u Evropské komise registrovali Maďaři, a navíc přejmenovali původní Tokaji na Tokaj. Slovensko odpovědělo tím, že si nechalo zaregistrovat vlastní název, a to Vinohradnická oblast Tokaj. 

Hlavně žádný spěch

Vinohrady v oblasti TokajeVinohrady v oblasti Tokaje

Nicméně my hovoříme o té maďarské části, té pod bývalou sopkou, dnes horou Tokaj. Právě sopečné podloží je velmi důležité pro zachování typické chuti vína. Nesmíme opomenout ani podnebné podmínky, které jsou charakteristické dlouhým a teplým podzimem s ranními mlhami. Zkrátka dostatek vláhy i slunce pro typický pozdní sběr bobulí.

Pouze tak má víno dost času na to, aby na něm vzniklo dost cibéb. Tyto prasklinky vznikají vlivem sucha a tepla a jsou to právě ony, které stojí za typickou chutí vína. Stejně tak jako si víno dopřává dost času na vinici, nesmí se uspěchat ani jeho zrání. Mluví se o třech letech, které by mělo strávit v sudech, zda je realita jiná, to ví snad jen vinaři sami. 

Klidně se jich na to můžete zeptat sami. Při návštěvě Tokaje zamiřte i do místního muzea, kde se důkladně seznámíte s celou historií i výrobními postupy, na které nedají hrdí Maďaři dopustit.

K návštěvě města doporučujeme vybrat si první říjnový víkend. Právě tehdy totiž vrcholí slavnosti vína. A vzhledem k tomu, že k dobrému pití patří i spousta zábavy a jídla, věřte, že nudit se rozhodně nebudete.

Kateřina Moravcová

Kateřina MoravcováExpert Radynacestu.cz

Maďarsko

Pompézní Budapešť

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdů do Maďarska

Zobrazit aktuální zájezdy do Maďarska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 21. března



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/tokajska-vinarska-oblast/

Doporučujeme z Maďarska

Nejnovější z Maďarska



ZÁŽITKOVNÍK
pro rodiče a děti

Zážitky pro malé dobrodruhy, cestovatelské rébusy a spousta chytré zábavy!

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!